Távoltartást rendeltek el a férfival szemben, aki bedrogozva vigyázott a gyerekére

bűnügy
2020 április 16., 16:00

A Budai Központi Kerületi Bíróság négy hónapra – 2020. augusztus 16-ig – távoltartást rendelt el azzal a férfival szemben, akit kiskorú veszélyeztetésének bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsítanak, mivel bedrogozva vigyázott az öthónapos gyerekére.

A határozat szerint a férfi a két kiskorú gyermekkel és élettársával se közvetlenül, se közvetve nem léphet kapcsolatba, tőlük és a tartózkodási helyüktől távol kell tartania magát.A megalapozott gyanú szerint a férfi április 13-án egy VII. kerületi lakásban kábítószert fogyasztott és annak hatása alatt a felügyeletére bízott 2 éves nevelt fiát felügyelet és őrizet nélkül hagyta a társasház földszintjén. A szintén a gondozására és felügyeletére bízott 5 hónapos lányával pedig többek között ki akart mászni a IV. emeleti folyosó ablakán, majd – miután ezt a szomszédok megakadályozták – a csecsemőt a testéhez szorítva lement az udvarra, ahol többször majdnem elesett a gyerekkel és hangosan ordibált. 

A kábítószervizsgáló gyorsteszt pozitív értéket mutatott amfetaminra, továbbá a gyanúsított tartózkodási helyén végrehajtott kutatás során olyan használt fecskendőt foglaltak le, ami kábítószergyanús anyagmaradványt tartalmazott.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a gyanúsított cselekménye bizonyítottság esetén kiskorú veszélyeztetésének bűntettének és kábítószer birtoklása vétségének megállapítására lehet alkalmas.

Az ügyészség a bűnismétlés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének, meghiúsításának veszélye miatt indítványozta a gyanúsított távoltartásának elrendelését.

A tényállás teljes körű felderítéséhez további nyomozási cselekmények elvégzése – így többek között a kiskorúak édesanyjának, a terhelt élettársának meghallgatása – szükséges. Megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés hiányában a férfi a tanú jogellenes befolyásolásával a bizonyítást veszélyeztetné, meghiúsítaná.

A férfi büntetett előéletű, ellene kábítószerrel összefüggő bűncselekmény elkövetése miatt büntetőeljárás van folyamatban. A megalapozott gyanú szerint mostani bűncselekmények elkövetése idején is kábítószer hatása alatt állt, továbbá az ülésen úgy nyilatkozott, hogy alkalmi jelleggel fogyaszt kábító hatású anyagokat. Mindezekre tekintettel fennáll a veszélye annak, hogy ilyen szerek hatása alatt a felügyeletére bízott kiskorú gyermekek sérelmére újabb bűncselekményt követne el.

A bíróság a fokozatosság és arányosság elvének figyelembevételével az eljárás meghiúsítása és a bűnismétlés veszélyének kizárása miatt szükségesnek találta a gyanúsított távoltartását a sértettektől, valamint élettársától, továbbá előírta, hogy semmilyen formában nem léphet kapcsolatba velük, tartózkodási helyüktől pedig távol kell tartania magát. A végzés végleges.