A kiskereskedelmi különadó hatására elbocsájtja a forgalomnövekedés miatt felvett dolgozóit a Spar

gazdaság
2020 április 17., 13:27

Leépítésekbe kezdett a Spar a kiskereskedelmi láncokra kivetett különadó miatt - írja a 24.hu, vidéki üzletekből érkező információra a hivatkozva.

Pedig márciusban még bővített az áruházlánc, 900 új alkalmazottat vett fel a járvány keltette pánikhangulat miatt megerősödött forgalom miatt.

Az áruházlánc az értesüléssel kapcsolatban azt közölte a 24.hu-val, hogy a mostani leépítéssel ezt a bővített létszámot kénytelenek most visszavágni.

Az ok, hogy a kormány májustól vezeti be a kiskereskedelmi különadót, ami sávos rendszerben működik majd, vagyis minél nagyobb egy cég bevétele, annál nagyobb mértékben kell adót fizetnie. Ebben a rendszerben 500 millió–30 milliárd forint között a bevétel 0,1 százalékát; 30–100 milliárd forint között 0,4 százalékát; 100 milliárd forint fölött pedig 2,5 százalékát veszi el az állam a járványra hivatkozva.

Az Index írt arról korábban, hogy a különadó a magyar piacon a 600 milliárdnál nagyobb árbevételű Tescónak, valamint az 500 milliárd körüli bevétellel bíró Lidlnek és Sparnak kell majd fizetnie. Utóbbinál a 24.hu szerint 1 milliárd forintra rúg így a különadó.

Megnövekedett forgalom ide, vagy oda, a Spar szerint a járvány kirobbanása óta eltelt időszak súlyos többletkiadásokkal járt a vállalatnak. A Spar milliárdokat költött a járvány miatti extra juttatásokra, túlórákra, az éjszakai árufeltöltésre, a létszámbővítésekre, a pénztárosokat védő plexifalak kiépítésére, tájékoztatási kampányokra  - közölték. A különadó miatt viszont most a leépítések mellett jelentős költségmegtakarítási programot is indít a cég. Első körben a szolgáltatói és szállítói szerződéseket tárgyalják majd újra és átgondolják a futó és jövőbeli beruházásaikat is.