ENSZ-főtitkár: Több százezer gyerek halálát okozhatja a válság

gyerekek
2020 április 17., 06:17

Bár a gyerekek jelentős részénél nem okoz súlyos tüneteket a koronavírus-fertőzés, a járvány társadalmi és gazdasági hatásai rájuk nézve is katasztrofálisak lehetnek, figyelmeztet az ENSZ csütörtöki jelentése. Eszerint „széleskörű gyermekjogi válság” is következhet.

„Minden gyerek, minden életkorban, minden országban érintett” - idézi a jelentést az AP, azonban vannak gyerekek, akiknek különösen nagy árat kell fizetniük. Az ENSZ szerint ilyenek a nyomornegyedekben, menekültáborokban, különféle intézményekben, fogvatartási intézetekben élők, valamint a fogyatékossággal élő fiatalok.

António Guterres ENSZ-főtitkár is arra sürgette a családokat és a vezetőket, hogy védjék meg a gyerekeket, akiknek teljesen felforgatta az életét a járvány. Szinte egyikük sem jár iskolába, miközben a korlátozások növelik a stresszt a családokban, a csökkenő bevételek pedig sokakat arra fognak kényszeríteni, hogy kevesebbet költsenek alapvető élelmiszerre. 

Guterres szerint a járvánnyal járó globális recesszió több százezer gyerek halálához vezethet 2020-ban.

link Forrás

A jelentés szerint ez visszavetheti az elmúlt 2-3 év tendenciáit, amikor sikerült csökkenteni a gyermekhalandóságot. Az ENSZ azt kéri a kormányoktól és a támogatóktól, hogy helyezzék előtérbe a különösen sérülékeny gyerekeket, és juttassanak készpénzt az alacsony jövedelmű családoknak.

Világszerte 188 országban döntöttek az iskolák bezárásáról, ami több mint 1,5 millárd gyereket érint. Az ENSZ szerint 143 országban összesen 369 millió gyereknek múlik az étkezése az iskolákon, nekik most új élelmiszerforrás után kell nézniük.

Guterres arról is beszélt, hogy bár az iskolák egy része digitális oktatást vezetett be, akiknek nincs internethozzáférésük, különösen nagy hátrányt szenvednek.