Így magyarázza el Merkel a járvány terjedését

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Angela Merkel német kancellár a héten tartott sajtótájékoztatóján levezette, milyen kevésen múlhat az, hogy egy ország egészségügyi rendszere mennyi idő alatt jut el  teljesítőképessége határára a járványhelyzetben.

Merkel szerint most, a korlátozások után Németországban nagyjából 1 a reprodukciós érték - ez azt jelenti, hogy 1 fertőzött ember 1 másik embert fertőz meg. 

  • Ha ez a szám 1,1-re nő, akkor októberre telítődik túl az egészségügyi rendszer. 
  • Ha felmegy 1,2-re (amit azt jelenti, hogy 5 fertőzöttből 1 ember 2-t fog megfertőzni, a többi pedig egyet-egyet), akkor júliusra.
  • Ha pedig 1,3-ra nő, akkor már júniusra nem lesz elég intenzív ágy.

„Ilyen kevesen múlik. Ezért kell folyamatosan megfigyelés és ellenőrzés alatt tartani a járvány terjedését. Ha többet tudunk, pontosabb képünk van a védekezéshez, és ennek segítségével tudunk lazítani a korlátozásokon.”

Merkel szerint

nagyon törékeny a helyzet, ilyenkor óvatosnak kell lenni, nem pedig túlzottan magabiztosnak.

Németországban a héten a korlátozások fokozatos lazítását jelentették be, májusban nyithatnak az iskolák is. A járvány terjedésének feltérképezéséhez egymást figyelő telefonos applikációkat készülnek használni.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó