Letartóztattak egy oxfordi professzort, akit ókori papirusztöredékek ellopásával vádolnak

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Letartóztatták az ókori görög szövegeket kutató Dirk Obbinkot, az Oxfordi Egyetem professzorát, mert megalapozott a gyanú, hogy ellopott több papirusztöredéket, amelyeket az egyetem híres gyűjteményében, a Sackler Könyvtárban őriztek - írja a Guardian.

Az eltűnt fragmentumok, összesen 13, az egyiptomi Oxyrynchus városában felfedezett bibliai szövegtöredékek, amelyek nemrég rejtélyes módon a washingtoni Biblia Múzeumban bukkantak fel. Ezután indult nyomozás, aminek a végén, a múlt hónapban tartóztatták le és vették őrizetbe az oxfordi professzort. Munkájából viszont már tavaly októberben felfüggesztették egy belső vizsgálat megindulása miatt az eltűnt papirusztöredékekkel összefüggésben.

A 63 éves tudós ártatlannak vallja magát, és azt mondja, megvádlása egy rosszindulatú próbálkozás karrierje derékba törésére. 

A töredékeket tulajdonló Egyiptomi Felfedezések Társasága (Egypt Exploration Society) szerint az értékes leleteket ellopták a Sackler Könyvtárból, és eladták a 2017-ben alapított washingtoni Biblia Múzeumnak. Miután kiderült, hogy a töredékek lopottak voltak, a múzeum visszaszolgáltatta azokat a társaságnak.