Letartóztattak egy oxfordi professzort, akit ókori papirusztöredékek ellopásával vádolnak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Letartóztatták az ókori görög szövegeket kutató Dirk Obbinkot, az Oxfordi Egyetem professzorát, mert megalapozott a gyanú, hogy ellopott több papirusztöredéket, amelyeket az egyetem híres gyűjteményében, a Sackler Könyvtárban őriztek - írja a Guardian.

Az eltűnt fragmentumok, összesen 13, az egyiptomi Oxyrynchus városában felfedezett bibliai szövegtöredékek, amelyek nemrég rejtélyes módon a washingtoni Biblia Múzeumban bukkantak fel. Ezután indult nyomozás, aminek a végén, a múlt hónapban tartóztatták le és vették őrizetbe az oxfordi professzort. Munkájából viszont már tavaly októberben felfüggesztették egy belső vizsgálat megindulása miatt az eltűnt papirusztöredékekkel összefüggésben.

A 63 éves tudós ártatlannak vallja magát, és azt mondja, megvádlása egy rosszindulatú próbálkozás karrierje derékba törésére. 

A töredékeket tulajdonló Egyiptomi Felfedezések Társasága (Egypt Exploration Society) szerint az értékes leleteket ellopták a Sackler Könyvtárból, és eladták a 2017-ben alapított washingtoni Biblia Múzeumnak. Miután kiderült, hogy a töredékek lopottak voltak, a múzeum visszaszolgáltatta azokat a társaságnak.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót