„Ez a járvány éppen arra mutatott rá, hogy nincsenek különbségek és határok a szenvedésben”

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Az új koronavírus-járvány utáni újjászületést szorgalmazta Ferenc pápa az Isteni Irgalmasság ünnepnapján, amelyen a lengyel Szent Fausztina nővérről emlékezett meg a Vatikánnal szomszédos római templomban zárt ajtók mögött bemutatott misén vasárnap. 

A katolikus egyházfő homíliájában a Jézus feltámadásában hitetlen Tamás apostolhoz hasonlította a mai emberiség járvánnyal szembeni kétségeit és félelmeit. A pápa azt mondta, az ember „gyönyörű, egyszerre értékes és törékeny kristály”. Hangsúlyozta, hogy a pandémiából való lassú és nehéz kilábalás az eddigi járványnál is nagyobb veszéllyel fenyeget, mégpedig a közömbösséggel, önzéssel, a lemaradók elfelejtésével. 

Ez „abból a meggyőződésből ered, hogy az élet akkor jobb, ha nekem jobban megy, és minden jóra fordul, ha nekem jóra fordulnak a dolgaim.” 

A pápa szerint ez a szemlélet „selejtezi” az embereket, kizárja a szegényeket, feláldozza a lemaradókat a fejlődés oltárán. 

Ferenc pápa a mise után elhagyja a templomotFotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

„Ez a járvány éppen arra mutatott rá, hogy nincsenek különbségek és határok a szenvedésben, mindannyian egyformán törékenyek, egyenlők, ugyanannyira értékesek vagyunk.” Ferenc pápa azt sürgette, hogy a jelenlegi vészhelyzet „rázza fel belülről” az embereket az egyenlőtlenségek, igazságtalanságok orvoslása érdekében. „Irgalmasságot gyakoroljunk a gyengébbekkel szemben, csak így építhetünk új világot!”

A vasárnap délben mondott Mennyek Királynője imádságot kísérő beszédében a pápa hozzátette: „Az élet és a történelem viharában a keresztények válasza nem lehet más, mint az irgalmasság gyakorlása.” A könyörületes szeretet nem „ájtatos szenteskedést, általános állami segélynyújtást, hanem szívből fakadó segítést” jelent. A keresztény irgalmasság vezesse a nemzeteket és intézményeket a jelenlegi válság szolidáris kezelésében - mondta. 

Március 15. óta Ferenc pápa most először hagyta el a Vatikánt. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót