Koronavírus-számok Magyarországon 05.16.
Elhunytak + 61 Σ 29 175
Kórházban - 183 Σ 2 270
Fertőzöttek + 718 Σ 798 147
Tesztek + 15 826 Σ 5 638 662
Egyszer oltottak + 45 333 Σ 4 600 012

Gyöngyösön kötelező maszkot és kesztyűt viselni az utcán

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A hétvégén újra életbe lép a kötelező maszk- és kesztyűviselés szabálya is Gyöngyösön. A védőfelszerelést a közterületeken és a nyitvatartó üzletekben mindenképpen hordani kell - olvasható a 30 ezres Heves megyei város honlapján.

A rendelkezés nem csak a gyöngyösiekre érvényes, hanem a Gyöngyös környéki településekről a városba vásárolni érkezőkre is. Ha valakinek nem áll rendelkezésre szájmaszk, arcát egy sállal vagy kendővel is eltakarhatja. 

Hiesz György polgármester (DK-Momentum-MSZP) pénteki bejelentése során elmondta: sok üzlet már húsvétkor példát mutatott az önkormányzati rendelet betartásával, ám van, ahol a dolgozókat nem kötelezik a védőfelszerelések viselésére.

Az önkormányzat által rendeletbe is foglalt szabályok betartását a Városrendészeti Igazgatóság munkatársai ellenőrzik, erről vasárnap az MTI közölt képeket.

Közterület-felügyelők vásárlókat ellenőriznek Gyöngyösön 2020. április 19-énFotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Hiesz szerint beváltották a hozzájuk fűzött reményeket a húsvéti korlátozó intézkedések, az elmúlt hétvégén jelentősen kevesebben látogatták a Mátrát, mint az ilyenkor szokásos időszakban. A kisebb forgalom, a kevesebb személyi kontaktus pedig hozzájárult a koronavírus-fertőzés terjedésének csökkentéséhez. Ezért április 18-19. közöttre az önkormányzat újra korlátozásokat vezetett be Gyöngyösön és a közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozó mátrai településrészeken, lezárták a Mátra összes parkolóját, Farkasmálytól Mátrafüreden, Sástón, Mátraházán át egészen Kékestetőig. A polgármester szerint erre azért van szükség, mert a turisták jó része azokból a régiókból, megyékből érkezne, ahol arányaiban sokkal magasabb a fertőzöttség, mint Gyöngyösön.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.