Koronavírus-számok Magyarországon 11.24.
Elhunytak + 117 Σ 4 008
Kórházban + 137 Σ 7 598
Fertőzöttek + 3 929 Σ 181 881
Tesztek + 10 144 Σ 1 528 302

Gyöngyösön kötelező maszkot és kesztyűt viselni az utcán

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A hétvégén újra életbe lép a kötelező maszk- és kesztyűviselés szabálya is Gyöngyösön. A védőfelszerelést a közterületeken és a nyitvatartó üzletekben mindenképpen hordani kell - olvasható a 30 ezres Heves megyei város honlapján.

A rendelkezés nem csak a gyöngyösiekre érvényes, hanem a Gyöngyös környéki településekről a városba vásárolni érkezőkre is. Ha valakinek nem áll rendelkezésre szájmaszk, arcát egy sállal vagy kendővel is eltakarhatja. 

Hiesz György polgármester (DK-Momentum-MSZP) pénteki bejelentése során elmondta: sok üzlet már húsvétkor példát mutatott az önkormányzati rendelet betartásával, ám van, ahol a dolgozókat nem kötelezik a védőfelszerelések viselésére.

Az önkormányzat által rendeletbe is foglalt szabályok betartását a Városrendészeti Igazgatóság munkatársai ellenőrzik, erről vasárnap az MTI közölt képeket.

Közterület-felügyelők vásárlókat ellenőriznek Gyöngyösön 2020. április 19-énFotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Hiesz szerint beváltották a hozzájuk fűzött reményeket a húsvéti korlátozó intézkedések, az elmúlt hétvégén jelentősen kevesebben látogatták a Mátrát, mint az ilyenkor szokásos időszakban. A kisebb forgalom, a kevesebb személyi kontaktus pedig hozzájárult a koronavírus-fertőzés terjedésének csökkentéséhez. Ezért április 18-19. közöttre az önkormányzat újra korlátozásokat vezetett be Gyöngyösön és a közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozó mátrai településrészeken, lezárták a Mátra összes parkolóját, Farkasmálytól Mátrafüreden, Sástón, Mátraházán át egészen Kékestetőig. A polgármester szerint erre azért van szükség, mert a turisták jó része azokból a régiókból, megyékből érkezne, ahol arányaiban sokkal magasabb a fertőzöttség, mint Gyöngyösön.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!