Három százalékos gazdasági visszaeséssel számol Varga Mihály

gazdaság
2020 április 19., 14:55

A kormánynak a koronavírus-járvány alatt is törekedni kell a fiskális fegyelemre, de nem szabad vaskalaposan ragaszkodni az államháztartási hiány három százalék alatt tartásához, mert most a munkahelyek megtartása és a gazdaság újraindításának kell elsőbbséget kapnia - nyilatkozta a pénzügyminiszter a Kossuth Rádióban. 

Varga Mihály szerint zárójelbe kell tenni azt a korábbi forgatókönyvet, amely szerint az idén növekedik a magyar gazdaság. 

Nagy valószínűség szerint zsugorodás, visszaesés lesz, aminek mértéke most 3 százalékra tehető, 

de a végleges adat nagy mértékben függ a járványhelyzet alakulásától, attól, hogy a gazdaság mikor tud kijönni a karanténból - fejtette ki az MTI összefoglalója szerint. Varga azt is elmondta, hogy a kabinet az utolsó simításokat végzi egy hitel- és garanciacsomagon, amelynek részleteiről hamarosan tájékoztatást adnak.

Matolcsy György két napja azt mondta: „továbbra is hiszünk benne, hogy a magyar gazdaság egy V-alakú kilábalási pályán fog mozogni”, amire Orbán Viktor azt reagálta: „én nem vagyok olyan bátor, mint a nemzeti bank vezetője, aki arról beszél, hogy nem lesz gazdasági növekedés-csökkenés, tehát a gazdasági növekedésünk nem fordul át negatívba, hanem továbbra is növekvő pályán marad a magyar gazdaság. Én ezt nem merem mondani, mert egész Európában mindenki azt latolgatja, hogy a saját gazdasága 10, vagy csak 5 százalékkal veszít majd a teljesítményéből. Óriási bravúr lenne, ha mi a 0-hoz közeli állapotban tudnánk átvészelni ezt a válságot.”