Ausztrália rákényszerítené a Facebookot és a Google-t, hogy fizessenek az újságcikkek után

„Nagy cégekről van szó, de sok minden forog kockán. Felkészültünk a harcra” - üzent a Facebooknak és a Google-nek Josh Frydenberg, Ausztrália kincstárnoka, amikor bejelentette: rá akarják kényszeríteni a két techóriást, hogy fizessenek a felületeiken megjelenő, sajtóból átvett hírekért.Azt ígérte, az ausztrál versenyhivatal július végére készül el a jogszabálytervezetekkel, amelyek méltányos kompenzációt fognak előírni az újságírói tartalmakért cserébe. Korábban próbáltak megegyezni abban, hogy önkéntesen hozott szabályok alapján fizessenek, de nem sikerült dűlőre jutni.  

Jelenleg az ausztrál hirdetési piacon elköltött pénzek harmada kerül a Google-höz és a Facebookhoz, derült ki a versenyhivatal tavalyi jelentéséből. A Facebook hétfői közleménye szerint eddig is több millió dollárt költöttek arra, hogy megállapodásokat kössenek a médiumokkal, ezért csalódottak a kormány bejelentése miatt. A Google azt ígérte, továbbra is együtt fognak működni az iparági szereplőkkel, a versenyhivatallal és a kormánnyal.

A koronavírus-járvány - más országokhoz hasonlóan - az ausztrál sajtót is érzékenyen érintette, hiszen hirtelen óriásit zuhantak a hirdetési bevételek. A kormány ezért külön mentőcsomaggal támogatja a médiavállalkozásokat.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér