Egészen különleges egyezségre jutott Benjamin Netanjahu és riválisa, Beni Ganz

külföld
2020 április 20., 17:21
Netanjahu, Rivlin és Ganz 2019. szeptemberében
photo_camera Netanjahu, Rivlin és Ganz 2019. szeptemberében Fotó: YONATAN SINDEL/AFP

Mintegy egy hónapos tárgyalások után megegyezett egymással a Benjamin Netanjahu és kihívója, Beni Ganz - adta hírül a Reuters, így hamarosan egységkormány alakulhat Izraelben. 

A Likud vezetője és az ellenzék jelöltje abban állapodtak meg, hogy másfél évig előbb Netanjahu, utána pedig Ganz irányítja majd az országot, és az eddigi kormánypárt, illetve az ellenzék, egyenlőre arányban osztja fel egymás mellett a minisztériumokat, mindkét periódusban. 

Izraelben immáron egy éve patthelyzet van, és kormányválság, miután három egymást követő választáson sem a jobboldal, sem az ellenzék - élén vezető erejével, a Kék-fehér párttal - nem tudott olyan mennyiségű mandátumot szerezni a Knesszetben, ami elegendő lett volna ahhoz, hogy a másik oldal nélkül kormányt alakítson. 

Az egyezség pikantériája, hogy Ganz eddig hallani sem akart egységkormányról, mert nem akart közösködni a korruptnak és csalónak cimkézett Likuddal, illetve annak vezetőjével. A koronavírus-járvány miatt viszont végül hajlandó volt felülvizsgálni korrábbi álláspontját, és ezt a két párt hétfő este végül közös közleményben jelentette be az egyik izraeli televíziós csatornán. 

A bejelentés nem volt váratlan; vasárnap a járvány dacára ezrek tüntettek az utcán azért, hogy ne jöjjön létre a megállapodás, és Netanjahu ne maradhasson kormányon. 

A végső megállapodásra az elnök Reuven Rivlin rezidenciáján került sor. (Reuters)