Egy éven belül a harmadik választás jöhet Izraelben

külföld
2019 december 11., 15:53

Példa nélküli dolog következhet Izraelben: egyre valószínűbb, hogy 2020 márciusára új választást írnak ki az országban, ugyanis az előző választás után sem Benjamin Netanjahu vezette, jobboldali Likud, sem az ellenzéki tömb nem tudott kormányképes koalíciót összeállítani. A legutóbbi választáson a Benny Gantzot miniszterelnöknek jelölölő ellenzéki tömörülés ugyan egy mandátummal több szavazatot szerzett a Likudnál, de egyik csoportnak sem volt egyedüli többsége. Ez még önmagában nem példa nélküli, az alacsony parlamenti bejutási követelmények miatt ugyanis az izraeli pártrendszer mindig is nagyon széttöredezett volt, a kormányokat pedig rendre nem egy-egy párt, hanem koalíciók támogatták.

Reuven Rivlin elnök először a Likudnak adott megbízást a kormányalakításra, az erre adott 28 napos határidő lejárta után azonban Netanjahu jelezte, hogy ez nem fog menni. Ezután az ellenzék próbálkozhatott, az ő határidejük jár le szerdán.

Netanjahu és Ganzt egymást okolták a helyzetért, Gantz többször korruptnak nevezte a miniszterelnököt és azt mondta, azért ragaszkodik a hatalomhoz, hogy piszkos ügyeire ne derüljön fény (közben egyébként már vádat is emeltek Netanjahu ellen), Netanjahu pedig azt mondta, Gantzéknak nem számít az ország, hiszen meg sem próbáltak a Likuddal nagykoalíciós kormányt alakítani, pedig - elmondása szerint - ő erre nyitott lenne.

A Knesszetben a kormányalakításra adott határidő lejárta előtt nem sokkal megkezdődött a munka a beadványon, amivel 2020 márciusára új választást írnak ki. Ha ez megtörténik, egy éven belül ez lesz a harmadik választás Izraelben, ezzel pedig a mostani az izraeli történelem eddigi legsúlyosabb és leghosszabb politikai paralízise. (Telegraph)