Indiában, Ausztráliában, Pekingben lazítanak, az USA-ban a lazításért tüntetnek

külföld
2020 április 20., 05:14

Szerte a világon egyre több ország kezdi lazítani a koronavírus miatti korlátozásokat: Indiában újraindulhat a mezőgazdaság, Ausztráliában újra kinyitják a strandokat, Pekingben 73 turistalátványosságot tesznek újra látogathatóvá. Eközben az USA-ban az emberek azért tüntetnek, hogy nyissák meg újra a gazdaságot.

India néhány államában hétfőtől újra beindul a mezőgazdaság, ideértve a tejtermékek készítését, a tea-, a kávé- és a gumiültetvényeket, valamint a műtrágyát és mezőgazdasági eszközöket értékesítő üzleteket. Emellett újraindul a közmunkaprogram, ami Indiában nagyon sok ember legfőbb kereseti forrása. A teherautók, vonatok és repülők újra szállíthatnak rakományokat. A bankok is újra kinyitnak csakúgy, mint a szociális segélyeket és nyugdíjat elosztó kormányzati központok.

Pekingben újra látogathatóvá tesznek 73 turistalátványosságot, beleértve a nagy falat is. Kizárólag szabadtéri területeket nyitnak, ami Peking látványosságainak nagyjából a 30 százaléka.

Ausztráliában néhány város strandjai újra kinyitottak az emberek fizikai és mentális egészsége érdekében. Az emberek nem feküdhetnek a homokban és a másfél méteres távolságot is tartaniuk kell, de a hétvégén így is sokan mentek ki, hogy a tengerparton edzzenek, játszanak vagy csak sétáljanak egyet. Sydneyben azonban továbbra is zárva tartanak a strandok.

Eközben az USA-ban tüntetők vonultak az utcára szerte az országban, hogy a kormányzók hagyják működni a gazdasági vállalatokat, ugyanis már 6 millió felett van a munkanélküliség. Tovább folytatódott a tüntetéssorozat, vasárnap Arizonában, Coloradóban, Montanában és Washingtonban tüntettek nagy táblákkal és transzparensekkel az utcákon. Denverben több autós és 200 embert gyűlt össze a demonstráción. 

photo_camera Fotó: Elaine Thompson/AP

New York kormányzója, Andrew Cuomo szerint a feloldások előtt előbb biztosnak kell lenniük abban, hogy kontroll alatt tudják tartani a "szörnyet", és bár mindannyian szeretnének visszatérni a normális élethez, a járványnak még csak a felénél járnak.  Donald Trump viszont támogatását fejezte ki a tüntetők felé, ezzel aláásva több állam kormányzójának vélekedését is. Szerinte  Minnesotaban, Michiganben és Virginában túl szigorúak a korlátozások. Jay Inslee, Washington kormányzója szerint Trump ezzel arra ösztönzi az embereket, hogy megsértsék a törvényeket.

Az USA-ban további tüntetések várhatók hétfőn. (BBC)