Karácsony: A kormány elkezdett hazudni, mint az állat

POLITIKA
2020 április 20., 14:30
Karácsony Gergely az ATV reggeli műsorában 2020. április 20-án
photo_camera Karácsony Gergely az ATV reggeli műsorában 2020. április 20-án Fotó: ATV screenshot

Az ATV reggeli beszélgetőműsorában volt vendég hétfőn Karácsony Gergely főpolgármester, és természetesen a koronavírus, illetve az ahhoz tapadó politikai sárdobálás volt a téma. 

Karácsony nem maszatolt sokat: az első kérdésre adott válaszában kijelentette, hogy nem ő kezdte a sárdobálást; hanem 

a kormány kezdett el hazudni, mint az állat,a Pesti úti idősotthonról, mire az önkormányzat nyilvánosságra hozta az ott  lefolytatott vizsgálatról készült jegyzőkönyvet a koronavirus.budapest.hu-n. (Amiben a Fővárosi Kormányhivatal X. kerületi Hivatalának járványügyi felügyelői megállapították, hogy az intézményben nem találtak jogsértést.) A főpolgármester szerint ezért a két oldal így nem egyformán hibás a kialakult helyzetben. 

Megerősítette, hogy a Pesti úton mindig is volt főállású orvos, nem mondtak fel neki, sőt, kirendeltek mellé segítségként még egy orvost. Az eredeti orvos most otthon fekszik koronagyanús tünetekkel. 

Karácsony ezután arról beszélt, hogy miután a kormánnyal lehetetlen az érdemi kommunikáció, Budapest saját kezébe veszi a tesztelést, és több ezer PCR- illetve ellenanyag-tesztet rendelt, de a reagens anyagok hiánya nehezíti a tömeges tesztelést a fővárosi intézményekben. 

 Az önkormányzat költségvetését át kell alakítani a járvány miatt, de a működésre elkülönített források, és a kultúrára szánt pénzek érintetlenül maradnak; egyes fejlesztések eltolását mérlegelik jelenleg. (ATV)