Nem találtak jogsértést a Pesti úti idősotthonban a járványügyi ellenőrök

Egészségügy
2020 április 12., 11:56

Vasárnap megjelent a Pesti Úti Idősek Otthonában szombaton lefolytatott vizsgálatról készült jegyzőkönyv a koronavirus.budapest.hu-n. Ebben a Fővárosi Kormányhivatal X. kerületi Hivatalának járványügyi felügyelői megállapították, hogy az intézményben nem találtak jogsértést. 

photo_camera Fotó: koronavirus.budapest.hu

Karácsony Gergely április 3-án jelentette be, hogy a Pesti úti idősotthon öt lakója elkapta a koronavírus-fertőzést, és további 13 lakó kórházba került a fertőzésre utaló tünetekkel. Majd a főváros saját forrásból 200 tesztet végzett el a dolgozók és azon lakók körében. Az intézményben a vasárnapi adatok szerint összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak, nyolcan meghaltak.  

A jegyzőkönyvből kiderül, hogy az intézményvezető április 6-án jelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatnak, az Operatív Törzsnek és Fővárosi Kormányhivatalnak, hogy sem orvosi ellátás, sem egyéni védőeszköz nem áll rendelkezésükre. 

Katona fertőtlenít a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthona bejáratánál 2020. április 12-én
photo_camera Katona fertőtlenít a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthona bejáratánál 2020. április 12-én Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A jegyzőkönyv szerint a fenntartó „azonnali intézkedésként” 2800 sebészi maszkot, 2000 gumikesztyűt, valamint 40 liter fertőtlenítőt biztosított az idősotthonnak. Megjegyzik, hogy a  fenntartó anyagi forrást is biztosított a további egyéni védőfelszerelések beszerzésére. 

Emellett a Fővárosi Kormányhivatal is biztosított 10 darab sebészi maszkot, 500 kesztyűt és további 40 liter fertőtlenítőt. Emellett civil szervezetek és magánszemélyek is támogatták az otthont.

Megállapították, hogy az intézmény rendelkezik intézkedési tervvel a koronavírus esetére, valamint a dolgozók már március 30-án kaptak oktatást a vírussal kapcsolatban, majd április 13-tól folyamatos lesz. A jegyzőkönyv szerint az intézmény valamennyi dolgozója visel egyéni védőeszközt. 

A nyilvánosságra hozott dokumentumról Karácsony Gergely az oldalán azt írta: „a rágalmak és hazugságok ellen a tények és a valóság a legjobb ellenszer”. Szerinte a fő tanulság az, hogy „nagyszerű, áldozatos munkát végeznek az idősotthonokban dolgozók, miközben meg kell küzdeniük az egészségügyi és szociális szféra évtizedes magára hagyottságából fakadó gondokkal, például a munkaerőhiánnyal ”.

Egyébként nem ez az első eset, hogy fertőzöttet találtak valamelyik itthoni idősotthonban. Először a nagymágocsi Kastélyotthonban intézkedtek fertőzés miatt, miután nyolc lakónak lett pozitív a tesztje. Később Érden, a Betegápoló Irgalmasrend fenntartásában működő Szent József Otthont is járványügyi megfigyelés alá helyezték. Borsodnádasdon pedig az otthonban élők több mint fele megfertőződhetett a polgármester szerint. Valamint a Rózsa utcai idősek otthonában is minden lakót le kellett tesztelni, miután az egyik beteget tünetekkel vitte el a mentő, egy másik pedig meg is halt. 

Azonban Magyarországon az Operatív Törzs egyelőre nem közölte, hányan fertőződtek és haltak meg idősotthonokban, hiába kérdeztük. Egyedül az ellenzéki vezetésű Fővárosi Önkormányzat fenntartásában levő Pesti úti otthon adatairól számolnak be folyamatosan, amire a kormányzati kommunikáció is rárepült

Az idősotthonok kitettsége Európa-szerte komoly problémákat okoz, a kormányok egyelőre csak találgatják, hányan halhattak meg ezekben az intézményekben.