Legalább egy évre lezárnák Csehország határait

külföld
2020 április 20., 08:26

A cseh államfő szerint egy éven keresztül kell zárva tartani Csehország határait, ezzel cáfolva az egészségügyi miniszterhelyettes korábbi kijelentését, miszerint legalább két évig nem szabad sehova utazni. 

„Tartósan az a véleményem, hogy a határokat egy évre, de nem kettőre, zárva kellene tartani. Erre azért van szükség, hogy a kiutazások ne okozzanak egy újabb járványhullámot, ami megtörténhet, főleg ha olyan országba utaznánk, ahol a járvány még nem ért véget” - mondta Milos Zeman cseh államfő egy vasárnap esti rádióbeszélgetésben.

Zeman ezzel arra reflektált, hogy korábban arról volt szó, két évig ne lehessen Csehországból külföldre utazni.

Az egészségügyi miniszter helyettese, Roman Prymula, akit az egyik legjobb járványügyi szakembernek tartanak Csehországban, több ízben adott hangot annak, hogy biztonsági okokból „a határokat legalább egy évre, de inkább kettőre, le kellene zárni.”

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szombaton szintén egy rádióműsorban azt mondta, hogy az emberek szabad külföldi utazásának engedélyezésére az idei nyári turistaszezonban „bizonyára nem lehet számítani.” 

Közben pedig egyre több ellenzéki politikus hangoztatja azt, hogy alkotmányellenes a szabad utazás korlátozása. A tilalom feloldását követelik az utazási irodák és a turizmusban érdekelt más vállalkozók is, akik számára a szabad utazás létfontosságú, hiszen évente mintegy ötmillió cseh állampolgár tölti külföldön a szabadságát, elsősorban a nyári szezonban. Az utazási irodák szövetsége felszólította a kormányt, hogy közölje legalább a korlátozás várható időpontját. A hatóságok szerint ez azonban nem lehetséges, leghamarabb május végén tudnak majd pontosabb becsléseket mondani. (MTI)