A holland kormány az iskolákat újranyitja május 11-én, de a focimeccseket és tömegrendezvényeket szeptemberig nem engedélyezi

külföld
2020 április 21., 18:48

Mark Rutte holland miniszterelnök kedd este bejelentette kormánya új járványügyi terveit. 

Mark Rutte holland kormányfő Hágában 2020. április 21-én.
photo_camera Fotó: Bart Maat/ANP/AFP

A hollandoknál vegyesek a vírusadatok. Csökken az új igazolt fertőzöttek száma (az elmúlt napokban így nézett ki napi bontásban: 1089, 1066, 750, 729). Összesen 34 134 koronavírusos szerepel a statisztikákban. 

Ugyanakkor 118 beteget vittek kórházba az elmúlt 24 órában, ami heti rekord. Jelenleg 9897 embert ápolnak kórházakban. Eddig 3916-an haltak meg Hollandiában a koronavírus miatt, hétfő óta 165-en, ami lényegében megegyezik az elmúlt héten tapasztalt napi halálozási adottokkal. A miniszterelnök szerint még nagy a nyomás az egészségügyön. 

De a holland kormány úgy döntött, hogy az általános iskolákat újranyitják május 11-én. (A dánok ezt már megtették, a norvégok is, az osztrákok is tervezik már.) Ezt Jaap van Dissel, a holland nemzeti közegészségügyi intézet vezetője azzal indokolta, hogy kutatásaik szerint a gyerekek feltétezhetően nem terjesztik a vírust, illetve nincsenek súlyos tüneteik. Szerinte a vírus terjedését nem befolyásolta az iskolák bezárása. Ha a tanároknál tünetek jelentkeznek, letesztelik majd őket. 

A kisebb gyerekek újra elkezdhetik a csapatsportokat, de meccseket nem rendezhetnek nekik. A valamivel nagyobbak, 18 éves korig edzéseken vehetnek csak részt, tartva a 1,5 méteres távolságot. Szülők nem kísérhetik a gyerekeket, edzés után otthon kell zuhanyozni. 

A sportrendezvények tilalmát ugyanakkor meghosszabbítják szeptemberig, ez hangsúlyozottan igaz a profi focira. A holland szövetségnél bíztak abban, hogy be tudják fejezni a bajnokságot, de Rutte szerint ez túlságosan kockázatos lenne. A nyári zenei fesztiválok is elmaradnak. 

Nem lazítanak május 19-éig a fodrászüzletek, az éttermek és bárok zárva tartásán sem, és továbbra is tilos lesz a látogatás az idősotthonokban. 

Az eddig is nyitva tartó üzletekben továbbra is tartani kell a 1,5 méteres távolságot, és rendszeresen fertőtleníteni kell. 

Rutte azt mondta, hogy azért nem lazíthatnak egyelőre jobban, mert el akarják kerülni a fertőzés második hullámát.  Megkérdezték tőle, hogy mit javasol a nyári utazások foglalására. Azt mondta, hogy ő személy szerint nem foglalt, mindenkinek a saját döntése, de egyelőre nem látnak 3 hétnél távolabb. (MTI/Dutch News)