A ramadán idejére is zárva maradnak a legnagyobb muszlim zarándokhelyek

Nem nyitják meg a mekkai nagymecsetet, és a medinai próféta mecsetjét a szaúdi hatóságok a három nap múlva, pénteken kezdődő ramadán, a muszlim böjti hónap idejére sem - idézte a két szentély ügyeit kezelő hivatal közlését az Al-Arabija televízió. A két mecsetben az imákat megtartják majd, de hívők nélkül.

A kormány még március végén döntött az ország összes mecsetének ideiglenes bezárásáról a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt, most ezt az intézkedést hosszabbítják meg a ramadán idejére.

A ramadán hónapja alatt a mekkai és a medinai helyszínek rendszerint zarándokok tömegeit fogadják, ez azonban idén máshogy lesz. 

Szaúd-Arábia ugyanis február végén ideiglenesen megtiltotta a beutazást területére a koronavírus-járvány miatt, és emiatt az év bármely szakaszában teljesíthető kis zarándoklatra (umra) sem érkezhetnek egy ideig a muszlim vallásúak. Rijád nemcsak a külföldről érkező zarándokok előtt zárta le a határt, hanem megtiltotta a beutazást mindenki számára, aki turistavízummal akart volna eljutni az országba.

A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint Szaúd-Arábiában jelenleg közel 10,5 ezerre rúg a koronavírussal fertőzöttek száma, és 103-an haltak bele a Covid-19 vírus okozta betegségbe.

A ramadánra tekintettel más országokban is vezettek be extra korlátozásokat. Indonéziában például a kormány megtiltotta az utazásokat a ramadánt lezáró böjtvégi ünnepen, amikor rendszerint mintegy 75 millióban látogatnak haza vidékre a nagyvárosokból. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.