A ramadán idejére is zárva maradnak a legnagyobb muszlim zarándokhelyek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nem nyitják meg a mekkai nagymecsetet, és a medinai próféta mecsetjét a szaúdi hatóságok a három nap múlva, pénteken kezdődő ramadán, a muszlim böjti hónap idejére sem - idézte a két szentély ügyeit kezelő hivatal közlését az Al-Arabija televízió. A két mecsetben az imákat megtartják majd, de hívők nélkül.

A kormány még március végén döntött az ország összes mecsetének ideiglenes bezárásáról a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt, most ezt az intézkedést hosszabbítják meg a ramadán idejére.

A ramadán hónapja alatt a mekkai és a medinai helyszínek rendszerint zarándokok tömegeit fogadják, ez azonban idén máshogy lesz. 

Szaúd-Arábia ugyanis február végén ideiglenesen megtiltotta a beutazást területére a koronavírus-járvány miatt, és emiatt az év bármely szakaszában teljesíthető kis zarándoklatra (umra) sem érkezhetnek egy ideig a muszlim vallásúak. Rijád nemcsak a külföldről érkező zarándokok előtt zárta le a határt, hanem megtiltotta a beutazást mindenki számára, aki turistavízummal akart volna eljutni az országba.

A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint Szaúd-Arábiában jelenleg közel 10,5 ezerre rúg a koronavírussal fertőzöttek száma, és 103-an haltak bele a Covid-19 vírus okozta betegségbe.

A ramadánra tekintettel más országokban is vezettek be extra korlátozásokat. Indonéziában például a kormány megtiltotta az utazásokat a ramadánt lezáró böjtvégi ünnepen, amikor rendszerint mintegy 75 millióban látogatnak haza vidékre a nagyvárosokból. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér