Elmarad a pamplonai bikafuttatás

külföld
2020 április 21., 13:41

Spanyolországban 430-an veszítették életüket az új típusú koronavírus-fertőzés következtében, ami enyhe emelkedést jelent az elmúlt napokhoz képest - tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium kedden. Közölték azt is, hogy idén elhalasztják a hagyományos pamplonai bikafuttatást, amely külföldi turisták százezreit vonzza a navarrai városba.

A SARS-CoV-2 vírus hétfőn 399, vasárnap 410 ember halálát okozta, az áldozatok száma a március elején igazolt első haláleset óta 21 282-re nőtt. A fertőzést 3968 páciens szervezetében mutatták ki az elmúlt napon, számuk hétfőn 4266-tal, vasárnap 4218-cal lett több. Összesen 204 178 fertőzöttet szűrtek ki a január végi legelső koronavírusos eset óta. Keddre újabb 1928 regisztrált fertőzött gyógyult meg. Hétfőn ez a szám 3230, vasárnap pedig 2695 volt. Eddig 82 514 ember győzte le a fertőzést.

A betegség miatt a Navarra tartományban lévő Pamplona önkormányzata kedden bejelentette: idén elhalasztja a hagyományos bikafuttatást, amelyet minden évben a város védőszentjének, San Fermínnek a tiszteletére rendezett ünnepségsorozat keretében tartanak meg. A 200 ezer lakosú városba ilyenkorkb. másfélmillió turista látogat bel- és külföldről egyaránt.

A városvezetés nem zárja ki, hogy még ebben az évben, egy későbbi időpontban megrendezik az eseményt, amely eredetileg július 6-től és 14-ig között zajlott volna.

Az ünnepségre szánt összeg egy jelentős részét most a járványügyi helyzet, valamint az abból adódó gazdasági és szociális károk kezelésére fordítják. „Családok százai kérnek segítséget” - mondta online sajtótájékoztatóján Ana Elizalde ügyvivő polgármester, aki a koronavírus-fertőzésből lábadozó Enrique Maya városvezetőt helyettesíti.

A bikafuttatás legutoljára 1978-ban zavargások miatt maradt el, 1997-ben pedig egy nappal rövidebb volt a tervezettnél az ETA baszk terrorszervezet egyik merénylete miatt. (MTI, Reuters)