Hatalmas biciklis és gyalogos fejlesztésekkel készül Milánó a korlátozások feloldása utáni időkre

A lombardiai Milánó városa sokáig a koronavírus-járvány egyik legnagyobb gócpontja volt Olaszországban és Európában, de már a járvány miatti kijárási korlátozások utáni időkre készülnek.

A város vezetése azt szeretné elérni, hogy a kijárási korlátozások feloldása után az emberek ne autóba, hanem kerékpárra üljenek.

A Guardian közölt hosszabb írást kedden arról, hogy a városvezetés komoly beavatkozásokat tervez a városi térben a nyári időszakban, aminek célja a biciklis és gyalogos infrastruktúra fejlesztése az autóssal szemben.

35 kilométernyi utcaszakaszt alakítanak át úgy, hogy

  • járda- és kerékpársáv szélesítéssel csökkentik az autós forgalom terét a bringások és a gyalogosok javára
  • és 30 km/órás sebességkorlátozást vezetnek be a nagyobb biztonság érdekében.

A járvány miatti leállás nyomán Olaszországban 75 százalékkal csökkent az autósforgalom, és ezzel együtt javult a levegő minősége is. Ezt a fejleményt szeretné megtartani a milánói városvezetés, de tartanak attól, hogy a kijárási korlátozások feloldásával a városlakók tömegközlekedés helyett a járványügyi szempontból biztonságosabb autókra váltanak majd.

Marco Granelli, Milánó közlekedési ügyekért felelős alpolgármestere a Guardiannak azt mondta, Milánónak most arra is gondolnia kell, hogy a saját gazdaságát, a város számos éttermének, szórakozóhelyének, üzletének működését újraélessze. Mindehhez szerinte azért is tenni kell, hogy a motoros járműforgalom ne vegye el a városlakóktól a közösségi élethez szükséges teret.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.