Hatalmas biciklis és gyalogos fejlesztésekkel készül Milánó a korlátozások feloldása utáni időkre

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A lombardiai Milánó városa sokáig a koronavírus-járvány egyik legnagyobb gócpontja volt Olaszországban és Európában, de már a járvány miatti kijárási korlátozások utáni időkre készülnek.

A város vezetése azt szeretné elérni, hogy a kijárási korlátozások feloldása után az emberek ne autóba, hanem kerékpárra üljenek.

A Guardian közölt hosszabb írást kedden arról, hogy a városvezetés komoly beavatkozásokat tervez a városi térben a nyári időszakban, aminek célja a biciklis és gyalogos infrastruktúra fejlesztése az autóssal szemben.

35 kilométernyi utcaszakaszt alakítanak át úgy, hogy

  • járda- és kerékpársáv szélesítéssel csökkentik az autós forgalom terét a bringások és a gyalogosok javára
  • és 30 km/órás sebességkorlátozást vezetnek be a nagyobb biztonság érdekében.

A járvány miatti leállás nyomán Olaszországban 75 százalékkal csökkent az autósforgalom, és ezzel együtt javult a levegő minősége is. Ezt a fejleményt szeretné megtartani a milánói városvezetés, de tartanak attól, hogy a kijárási korlátozások feloldásával a városlakók tömegközlekedés helyett a járványügyi szempontból biztonságosabb autókra váltanak majd.

Marco Granelli, Milánó közlekedési ügyekért felelős alpolgármestere a Guardiannak azt mondta, Milánónak most arra is gondolnia kell, hogy a saját gazdaságát, a város számos éttermének, szórakozóhelyének, üzletének működését újraélessze. Mindehhez szerinte azért is tenni kell, hogy a motoros járműforgalom ne vegye el a városlakóktól a közösségi élethez szükséges teret.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!