15 éve elavult lélegezgetőgépeket adományozott egy kórháznak az egyik leggazdagabb orosz politikus

külföld
2020 április 22., 13:48

Vlagyimir város ügyészsége arra kérte a szövetségi hatóságokat, hogy nyomozzák ki, hogyan kerülhettek rég elavult lélegeztetőgépek a helyi kórház koronavírusos osztályára. Az ügyben bűnügyi feljelentés is történt, írja a Meduza

A helyi sajtóban jelentek meg elsőként hírek arról, hogy nem megfelelően működő  lélegeztetőgépek vannak a kórházban. A hatóságok ekkor kezdtek el vizsgálódni, és így derült ki, hogy a 6. számú kórházba hatmillió rubelért, azaz közel 26 millió forintért megvásárolt eszközök használati ideje több mint 15 éve lejárt. A gépekhez nem tartoztak megfelelő jótállások és egyéb papírok sem, és az ügyészség szerint az eszközöket nem is tartották karban. 

A speciális karbantartások és javítások nélkül a FAZA - 5 HP típusú lélegeztetőgépek üzemideje elve maximum 4-5 év. 

Ugyan a hatóságok nem nevezték meg, hogy kitől kerülhettek a lejárt eszközök a kórházhoz, a helyi sajtó értesülései szerint a kórház Grigorij Anikeev révén juthatott a lélegeztetőgépekhez. Anikeev 2018-ban a Duma leggazdagabb tagja volt, és mint a helyi lapok írják, április 6-án a hozzá köthető jótékonysági szervezet jelentette be, hogy megvásároltak 50 lélegeztetőgépet, és ezt átadták a Vlagyimir régió egészségügyi központjának, hogy az helyi kórházak között ossza szét. Ekkor derült ki, az is, Anikeev hatmillió rubelt fizetett az eszközökért. 

photo_camera Fotó: Vladimir Fedorenko/Sputnik via AFP

Anikeev, akinek egy tavalyi becslés 2,3 milliárd rubelre tette a vagyonát, április 14-én elismerte, hogy a lélegeztetőgépeket 1999-ben gyártották, de független felülvizsgálatot ígért, és arról is beszélt, hogy ezek gyakorlatilag újak, hiszen sosem használták őket korábban, idáig egy raktárban álltak, ráadásul most is csak vészhelyzet esetén tervezik majd használni őket. 

A kormányzói hivatal szóvivője közben közölte, hogy a 6. számú kórház teljes mértékben képes ellátni a lélegeztetésre szoruló betegeket, és a kormányzóság tisztviselői szerint a kijelölt koronavírusos kórházban jelenleg más intézményekből átvitt, nem pedig megvásárolt eszközöket használnak. 

A helyi egészségügyi ügyosztály vezetője pedig arról beszélt a sajtónak, hogy ugyan jótékonysági szervezetek ajánlottak fel különféle eszközöket a régióban, de ezek nem azokra a célokra voltak megfelelőek, melyre szükségük lett volna, ezért orvosaik nem fogadták el ezeket.