Ausztrália nemzetközi vizsgálatot sürget, hogy kiderüljön, honnan ered a koronavírus

Nemzetközi vizsgálat indítását sürgette az új típusú koronavírus-járvány eredetének felderítése érdekében az ausztrál miniszterelnök az amerikai és a francia elnökkel meg a német kormányfővel folytatott telefonbeszélgetéseiben.

Scott Morrison független értékelést szeretne az ügyben, beleértve a kórokozó megjelenésére adott első kínai választ, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) reagálását. Azt mondta, Donald Trump amerikai elnökkel a WHO szerepéről és a nemzetközi válaszintézkedések átláthatóságának, hatékonyságának javításáról beszéltek.

Peking élesen bírálta a lépést, mondván, az ausztrál vezetés Washington utasításait követi.

Emmanuel Macron francia államfő szerint ugyan tényleg voltak kezdetben bizonyos kérdéses ügyek, most az összetartásra kell helyezni a hangsúlyt, és nincs itt az ideje a vizsgálatnak, viszont minden félnek átlátható módon kell eljárnia.

Kínát és a WHO-t is sok bírálat érte amiatt, ahogy a koronavírus-járványt kezelték.

Donald Trump április közepén bejelentette: az USA felfüggeszti a WHO finanszírozását, mivel az ENSZ szakosított szervezete szerinte nem megfelelően reagált a járványra, és Kína érdekeit védte.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója korábban azt mondta, a válság vége után értékelni fogják annak a kezelését is.

A vírus a tavaly decemberi megjelenése óta hivatalosan 2,3 millió embert fertőzött meg világszerte, a halottak száma pedig közel 160 ezer. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.