Ausztrália nemzetközi vizsgálatot sürget, hogy kiderüljön, honnan ered a koronavírus

Egészségügy
2020 április 22., 14:49

Nemzetközi vizsgálat indítását sürgette az új típusú koronavírus-járvány eredetének felderítése érdekében az ausztrál miniszterelnök az amerikai és a francia elnökkel meg a német kormányfővel folytatott telefonbeszélgetéseiben.

Scott Morrison független értékelést szeretne az ügyben, beleértve a kórokozó megjelenésére adott első kínai választ, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) reagálását. Azt mondta, Donald Trump amerikai elnökkel a WHO szerepéről és a nemzetközi válaszintézkedések átláthatóságának, hatékonyságának javításáról beszéltek.

Peking élesen bírálta a lépést, mondván, az ausztrál vezetés Washington utasításait követi.

Emmanuel Macron francia államfő szerint ugyan tényleg voltak kezdetben bizonyos kérdéses ügyek, most az összetartásra kell helyezni a hangsúlyt, és nincs itt az ideje a vizsgálatnak, viszont minden félnek átlátható módon kell eljárnia.

Kínát és a WHO-t is sok bírálat érte amiatt, ahogy a koronavírus-járványt kezelték.

Donald Trump április közepén bejelentette: az USA felfüggeszti a WHO finanszírozását, mivel az ENSZ szakosított szervezete szerinte nem megfelelően reagált a járványra, és Kína érdekeit védte.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója korábban azt mondta, a válság vége után értékelni fogják annak a kezelését is.

A vírus a tavaly decemberi megjelenése óta hivatalosan 2,3 millió embert fertőzött meg világszerte, a halottak száma pedig közel 160 ezer. (MTI)