Kásler: A kórházi ágyak 58 százaléka már üres volt, csak 2 százalékot kellett felszabadítani

Egészségügy
2020 április 22., 15:04

A várható legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnie az egészségügynek a koronavírus-járvány miatt, hogy egyetlen magyar ember se maradjon ellátatlanul – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a kórházigazgatókkal és intézetvezetőkkel folytatott konferenciabeszélgetésen.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a konferenciabeszélgetésről azt írta: „más államok negatív példájával ellentétben mi felkészítettük az egészségügyi rendszerünket arra, hogy nálunk ne fordulhasson elő az, ami Olaszországban vagy Svédországban, ahol már pár hét leforgása alatt élet-halál kérdésében kellett dönteniük az ottani egészségügyi dolgozóknak, elengedve rengeteg idős állampolgár kezét”. A magyar kórházi ágyak kihasználtsága tavaly 66 százalékos volt, azaz a kórházi ágyak 34 százaléka „eleve üresen állt” – írják.

Az első magyarországi fertőzés megjelenése után – ahogy világszerte mindenhol – az elektív műtétek központi szabályozása mellett „a betegek jelentős része önként lemondott a halasztható beavatkozásokról”, így március végére további 24 százalékkal nőtt a szabad ágyak száma – közölte az Emmi.

A közlemény szerint így amikor Kásler Miklós utasításba adta a kórházaknak, hogy szabadítsák fel az ágykapacitásuk 60 százalékát, „akkor már az ágyak 58 százaléka országos szinten szabad volt”, tehát csak további 2 százaléknyi szabad ágy biztosítása volt a feladat.

Közölték, hogy a szakkollégiumok iránymutatása alapján a kórházvezetők és a kezelőorvosok felelőssége volt átcsoportosításokkal, más, hasonló profilú kórházakba áthelyezéssel, illetve a kórházi ellátást nem igénylő betegek otthoni ápolásával felkészülni arra, hogy amikor tömegessé válik a fertőzés, akkor is a legjobb ellátást biztosíthassák az új típusú koronavírustól súlyosan megbetegedett embereknek.

Orbán Viktor (középen, fehérben) koronavírusos betegeket látogat meg 2020. április 9-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (középen, fehérben) koronavírusos betegeket látogat meg. Fotó: Orbán Viktor/Facebook

„Külföldi példák mutatják, hogy az egészségügyi ellátórendszer a világ több országában összeomlott vagy teljesítőképességének határán áll azért, mert váratlanul, felkészületlenül kellett szembenézniük a tömeges megbetegedéssel” – közölték. Az Emmi szerint Magyarországon „a jó ritmusban meghozott kormányzati korlátozó intézkedéseknek köszönhetően” sikerült lassítani a járvány terjedését.

A magyar egészségügyi rendszer „rugalmasan alkalmazkodott” a hazai járványhelyzethez, a kórházak döntő többsége teljesítette az elvárást, és felkészült a járvány tetőzésére, a fertőzött és nem fertőzött betegek elkülönített kezelésére és a súlyos állapotú emberek lélegeztetésére – írták.

Az operatív törzs napi tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta: felszabadították a kórházi ágyak 50 százalékát, de „valójában kevés helyről kellett ténylegesen beteget hazaküldeni”, hiszen az ágyak kihasználtsága 60-70 százalék körül volt.

A kórházból hazaküldött, nem koronavírusos betegek problémájáról itt írtunk.