Pompeo szerint az izraeli kormány ügye, hogy bekebelezik-e a ciszjordániai telepeket

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepek esetleges annektálása az izraeli kormány ügye - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Washingtonban, a minisztériumban tartott szerdai sajtókonferenciáján.

Pomepo és Netanjahu 2018-banFotó: Haim Zach / GPO / Handout/Anadolu Agency via AFP

Az amerikai diplomácia vezetője hozzátette: az izraeli kormány ezzel kapcsolatos döntéséről Washington magánúton fejti ki majd az álláspontját az új izraeli kormány képviselőinek.

Pompeo hangsúlyozta, hogy Ciszjordánia esetleges bekebelezéséről "az izraeli kormány hozza meg a végső döntést". Hozzáfűzte, hogy az amerikai kormányzat az ügyben "szorosan együttműködik" Izraellel.

A Ciszjordániában létesített izraeli telepek annektálása szerepelt a Donald Trump amerikai elnök által előterjesztett béketervben is, amelyet a palesztinok elutasítottak.
Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és korábbi vetélytársa, az ellenzéki Beni Ganz - akik hétfőn állapodtak meg egységkormány létrehozásáról - egyaránt támogatják ezt a tervet. Netanjahu és az őt támogató izraeli jobboldal a zsidó telepek gyors bekebelezését sürgeti, míg a centristának tartott Ganz fokozatosabb folyamatot szeretne. (MTI, Reuters)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót