Závecz Research: Az emberek többsége szerint nem érkeztek meg időben a védőfelszerelések

A magyar lakosság egyharmada arra számít, hogy már egy-két hónap múlva visszaállhat az élet a normális kerékvágásba, kétharmada viszont csak augusztusra látja ezt reálisnak. Ez a Závech Research 1500 fős telefonos közvéleménykutatásából derült ki, ami reprezentatív a teljes népességre. Az eredmények az MSZP és a Párbeszéd által létrehozott Szociális Demokráciáért Intézet honlapján jelentek meg.

A legtöbben egy ötfokozatú skálán közepesnél kicsivel jobbra értékelik, ahogy a kormány az egészségügyi és gazdasági válságot kezeli. Viszont kiderült az is, hogy több ellenzéki javaslatot nagyobb arányban támogatnának, mint a kormány intézkedéseit:

 • A megkérdezettek 59 százaléka szerint nem állt időben rendelkezésre a szükséges védőfelszerelés az orvosok és ápolók részére, 
 • 69 százalék szerint a lakosság sem tudott időben megfelelő védőfelszerelést beszerezni. 
 • 58 százalék támogatja a kormány egyik bejelentését, amely a 13. havi nyugdíj „visszaépítését” helyezte kilátásba. 
 • A válaszadók fele támogatja a nyelvvizsga nélküli diplomaszerzést.
 • 85 százalék nagyon hasznosnak tartaná a közfeladatot ellátók béremelését,
 • 83 százalék pedig azt, hogy az alkalmazottak elbocsátása helyett a költségvetés vállalja át a bérek és járulékaik 80 százalékát.
 • 83 százalék támogatná a munkanélküli ellátás kilenc hónapra, illetve az álláskeresési járadék minimum 100 ezer forintra emelését.
 • 77 százalék támogatná a családi pótlég megemelését,
 • 74 százalék pedig az azonnali 6,5 százalékos nyugdíjemelést.
 • 90 százalék támogatja a szupergazdagok, milliárdosok, a multik és a bankok, valamint a magyar nagyvállalatok jelentős szerepvállalását a válság terheinek viselésében.
 • A többség nem helyesli a gépjárműadó elvételét az önkormányzatoktól.

A pártot választók közt 53 százaléka van a Fidesznek, több, mint mindenki másnak együttvéve.15 százalékkal a DK a második legnépszerűbb párt. 

Fotó: Szociális Demokráciáért Intézet

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér