51 ezren regisztráltak munkanélküliként a vészhelyzet kihirdetése óta

politika
2020 április 23., 07:14

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy Palkovics László a nap folyamán fogja nyilvánosságra hozni azokat a matematikai modellszámításokat, melyek a vírus tetőzésével kapcsolatban rendelkezésre állnak. Május 3-a legkorábbi lehetséges tetőzés, de hogy pontosan mikor lesz a tényleges tetőzés, azt nehéz megmondani. Az biztos, hogy folyamatos járványügyi intézkedésekre lesz szükség a következő hetekben. Gulyás elmondta, hogy a jelenlegi korlátozó szabályok május 3-áig mindenképp érvényben maradnak Magyarországon.

A miniszter elmondta, hogy folyamatosan figyelik más országok lépéseit, és ezek között látnak olyanokat, amiket itthon még korainak tartanának. Ilyenre példa az iskolák újranyitása. Ugyanakkor a magyar egészségügy felkészültsége lehetővé teszi, hogy tervet készítsenek a magyar gazdaság fokozatos újraindítására. 

Erről a jövő heti kormányülésen születhet majd döntés, a miniszter most mindössze annyit közölt, hogy olyan új szabályrendszert akarnak megalkotni, ami mind a leginkább veszélyeztetett idős korosztály, mind a leginkább fertőzött városok védelmét tudja biztosítani, de közben az élet is fokozatosan újraindulhat mellette. 

A szerdai kormányülésen döntés született arról is, hogy a GYES-en vagy GYED-en otthonlévő szülőket támogatni fogják: a kormány az első sikeres nyelvvizsgához, illetve emelt szintű nyelvi érettségihez, valamint a Kresz-vizsgához is támogatást ad. Ennek részletei a kormányinfón nem derültek ki.

Gulyás Gergely beszélt a gödi Samsung-gyár helyzetéről szóló rendeletről is: mint elmondta, a kormány kizárólag azt a célt tartotta szem előtt, hogy anélkül, hogy az önkormányzati bevételek csökkentek volna, biztosítani tudják, hogy nagyberuházások jöhessenek Magyarországra. A miniszter szerint nem elvették a pénzt Gödtől, hisze a város részesedni fog az iparűzési adóból, de egy igazságosabb megoldást hoztak létre, amit a gödi példán túl általánosan is megfontolandó elvnek gondolnak. A rendelet hamarosan törvényi szabályozás formájában kerülhet a parlament elé. 

A miniszter elmondta azt is, hogy a március 11-ei vészhelyzet kihirdetése óta a regisztrált álláskeresők száma 51 ezer fővel nőtt, míg a betöltetlen álláshelyek 70-80 ezerről 44 ezerre csökkent. Gulyás szerint ez is amellett szól, hogy a gazdaság újraindítását lehetővé kell tenni. 

Kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, hogy jelenleg Maruzsa Zoltán államtitkár jelenleg az érintett felekkel tárgyal az érettségi időpontjával kapcsolatban, és a kormány  alapvetően ugyan arra készül, hogy május 4-én lesz (a csak írásbeli formában) érettségi, de ha az államtitkár végül a konzultációja végén más álláspontra jut, akkor változhat még az időpont.