Koronavírus-számok Magyarországon 04.22.
Elhunytak + 214 Σ 26 001
Kórházban - 590 Σ 7 507
Fertőzöttek + 3 607 Σ 760 967
Tesztek + 26 406 Σ 5 205 923
Oltottak + 55 854 Σ 3 419 450

Karácsony: Persze, hogy nem volt a Pesti úton az otthon háziorvosa, a hatóságok helyezték karanténba

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Tegnap a Pesti úti Idősek Otthonában a tisztiorvosi ellenőrzés nem találta ott az intézmény szerződött háziorvosát. Nagy baj lett volna, ha ott találja, hiszen éppen ők helyezték karanténba.”

Így reagált Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán a fővárosi kormányhivatal csütörtöki közleményére, miszerint az elmúlt két napon háromszor is tartottak szúrópróbaszerű ellenőrzést a Pesti úti Idősek Otthonában, de egyik alkalommal sem volt jelen orvos az intézményben.

„Ettől még az intézmény lakóinak ellátása, ápolása biztosított volt és éppen tegnap újabb teszteléseket végeztek a lakók és a dolgozók körében a Főváros megbízásából”- állítja Karácsony.

A Pesti úti Idősek Otthona orvosának karanténba kerüléséről a 24.hu írt még hétfő délután, a lap értesülései szerint azonban a kiesett orvos helyettese már aznap délelőtt munkába állt. Eszerint tehát lennie kellett orvosnak az intézményben az elmúlt két napon is.

A Fidesz politikusai az elmúlt napokban ott firtatták Karácsony és a Fővárosi Önkormányzat felelősségét firtatják a Pesti úti idősotthonban tapasztalt tömeges fertőzésekkel kapcsolatban, ahol csak lehetett.

A Főpolgármesteri Hivatal legutóbb vasárnap, Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója orvosi jelenlétet firtató kérdéseire reagálva adott ki közleményt ez ügyben. Ebben állítják:

  • a Pesti úti intézmény mindvégig rendelkezett fő állású orvossal,
  • az otthon főállású orvosának sok egyéb dolog mellett kötelessége volt az is, hogy az otthonban gondozottak egészségi állapotát folyamatosan felügyelje,
  • nem kötelezték titoktartásra a korábbi főállású orvost,
  • nem maradt fővárosi fenntartású szociális intézmény állandó orvosi ügyelet nélkül a járvány idején.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó