WHO: Afrikában megkétszereződhet a malária halálos áldozatainak száma

járvány
2020 április 23., 16:38

Afrikában az idén a kétszeresére nőhet, és elérheti a 769 ezret a maláriában elhunytak száma, ez a legrosszabb forgatókönyv - figyelmeztetett csütörtök tájékoztatójában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai igazgatója. Matshidiso Moeti szerint a nagyarányú növekedés oka,

hogy a malária felszámolására irányuló erőfeszítéseket félbeszakította a koronavírus terjedése a kontinensen.

A WHO afrikai igazgatója Nairobiban tartott sajtótájékoztatóján arra kért minden afrikai országot, hogy továbbra is fordítson figyelmet a malária megelőzésére.

Emlékeztetett, hogy 2018-ban Afrikában 218 millió maláriás megbetegedést észleltek, és 360 ezren haltak meg a vírusfertőzésben. Az afrikai megbetegedések adják a világ összes maláriás esetének több mint 90 százalékát. 

Összehasonlításképpen: a koronavírust eddig 25 ezer esetben mutatták ki Afrikában, és 1200-an haltak meg a fertőzés miatt.

Közben a koronavírusos betegek gyógyításában a malária elleni gyógyszerek alkalmazása is felmerült. Az Európai Unió gyógyszerfelügyelete azonban arra figyelmeztetett, hogy ezek hatóanyagai, különösen a klorokin és a hidroxi-klorokin, súlyos mellékhatásokat, például szívritmuszavart okozhatnak koronavírusos betegeknél, és a májat és a vesét is károsíthatják. (MTI)