A dél-afrikai elnök óriási közelharcot vívott egy maszkkal, de végül veszített

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök pénteken egy tévébeszédben jelentette be, hogy májustól enyhítenek a korlátozásokon az országban, melyeket még a járvány miatt rendeltek el. Ramaphosa ugyanakkor hangsúlyozta, hogy aki csak teheti, továbbra is maradjon otthon, aki pedig utcára megy, az viseljen maszkot.

Hogy állítását aláhúzza, beszéde végén megpróbált felrakni ő is egy maszkot, ebből lett ez az ördögi küzdelem. 

Nem meglepő módon a dél-afrikai közösségi oldalak legfelkapottabb témája lett az elnöki bénázás, a #MaskOnChallenge és a #CyrilMaskChallenge hashtagek nagyon népszerűvé váltak. Szóval ha ez egy furmányos ötlet volt a maszkviselés fontosságának hangsúlyozására, akkor jól sült el, bár vélhetően nem ez volt a helyzet. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!