Csehországban köztéri korlátozásokat oldanak fel, tíz ember már találkozhat

külföld
2020 április 24., 07:01

Pénteken feloldották a korlátozásokat Csehországban, legfeljebb tíz főig újra csoportosulhatnak a csehek, és külföldre is utazhatnak.

Hosszas viták után a csütörtök esti kormányülésen döntés született a szabad mozgás korlátozásáról, az enyhítést pedig a járvány sikeres visszaszorításával indokolták. Korábban a cseh államfő azt közölte, hogy Csehország határait akár egy éven keresztül is zárva tarthatják, de az ellenzéki politikusok alkotmányellenesnek bélyegezték a szabad utazás korlátozását.

Végül a szenátusban többségben lévő ellenzéki politikusok nyertek, ugyanis a csütörtöki döntés alapján a cseh polgárok újra kimehetnek az utcára és tíz főt nem meghaladva csoportosulhatnak is. Emellett külföldre is utazhatnak, de az országba csak akkor térhetnek vissza, ha teszttel tudják igazolni, hogy nem koronavírusosak vagy önként két hetes karanténba vonulnak.

Az egyéb korlátozások feloldási ütemezéséről is döntött a cseh kormány. Az eredeti forgatókönyv szerint a bezárt üzletek, vendéglők, szolgáltatások, iskolák, szünetelő kulturális és sportrendezvények feloldásának utolsó szakaszát június 8-ára tervezték, de a döntés értelmében erre már május 25-én sor kerül. (MTI)