Disztópikus/utópikus karanténbuli és mindenféle egyéb lehetőségek

KULTÚRA
2020 április 24., 13:09

A járványt kísérő korlátozások az élet minden területét felforgatták, így nem lehetett kivétel a kortárs kultúra sem. Az elmúlt hetekben azonban sorra bukkantak fel olyan projektek, melyek a megváltozott élethelyzetre kívántak reagálni. Nemrég már összeszedtük a bezárt múzeumok elérhető virtuális sétáit, most pedig azokból képzőművészethez kapcsolódó programokból válogattunk, melyeket otthon, a számítógép előtt ülve is lehet követni.

Az első program viszont rögtön egy karanténbulit is takar: ezen a hétvégén startolt volna a harmadik OFF-Biennále, de a járványhelyzet miatt ez jelen állás szerint az egész rendezvény jövő tavaszra tolódik át. Cserébe viszont idén is lesznek kisebb események a neten, rögtön ma, azaz péntek este Disztópia/Utópia party néven rendeznek egy online streamelhető bulit, amin Szabó 'Gosheven' Bálint, Gryllus Ábris, Borsos Lőrinc és Lázár Gábor zenél majd. A program mellé indítottak egy adománygyűjtést is: a PAD Alapítvánnyal közösen egy vidéki szegregátum 90 háztartásának gyűjtenek támogatást az alapszükségletek ellátásának biztosításához.

A hétvégéig lehet látogatni Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė Szellemidézés című performansz-dokumentációját a Trafó Galéria oldalán, de csak a galéria nyitvatartási idejében.

Virtuális kiállítással jelentkezett az acb Galéria is, A kezek, amelyek a karantén idején is mozgatják a világot címmel. A leírás szerint az online lakáskiállítás „helyszíne, médiuma és szelekciója is reflektál arra a mindenki számára villámsebességgel kibontakozó új valóságra, ami hetekkel ezelőtt megingatta nem csak a kortárs képzőművészet rendszerét, hanem gyakorlatilag minden ismert gazdasági mechanizmust és globálisan is megváltoztatta azokat a kereteket, amikben a mindennapjainkat megélhetjük”.

Nem teljesen képzőművészet, de szombat délután a nagyszerű HuskyJoe DJ-zik majd élőben a Gólya tetőteraszáról.

Szintén szombat délután a Ludwig Live sorozatban a múzeum Slow Life. Radikális hétköznapok című, egyelőre virtuális kiállításhoz kapcsolódva olvas majd fel Fenyvesi Orsolya, Sirokai Mátyást és Závada Péter.

Hogy ne csak hazai programokat ajánljunk: a hétvégén lesz egy nagy közös felolvasó esemény is online The Universe in Verse 2020 címmel, többek között Patti Smith és Neil Gaiman részvételével.

Hétfő este pedig a LOOP Gallery szervezésében Mákó Bori részvételével lesz majd egy online program a digitális festészet műfajáról.

És végül, nem időhöz kötve, de érdemes követni mostanában a Budapest Galéria Facebook-oldalát is, ahol mostanáig elsősorban a tavaszra tervezett, ám egyelőre elhalasztott (és a mindennapjainkhoz sok szálon kapcsolódó) Eddig minden rendben című kiállításhoz kapcsolódva lehet rendszeresen izgalmas tartalmakba belefutni, a jövőben pedig még tágabban merítve fognak ott felbukkanni mindenféle dolgok, amit talán kicsit enyhíthetnek azon, hogy egy darabig még nem nagyon mehetünk sehova.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.