Egyre idősebb emberek halnak meg a járványban Magyarországon, és majdnem annyi nő, mint férfi

járvány
2020 április 24., 17:36
Védőfelszerelést viselõ orvos vizsgál egy beteget a Szent László Kórházban.
photo_camera Vizsgálat a Szent László Kórházban. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Hivatalosan 250 áldozata van eddig a koronavírus járványnak Magyarországon. Március 15-én jelentették az első halálesetet, azóta egyetlen nap alatt a legtöbben egy háromnapos emelkedést követően április közepén haltak meg. 19-én reggel számoltak be arról, hogy 17 áldozata volt a járványnak az elmúlt 24 órában. Az azóta eltelt 5 napban csökkent a napi áldozatok száma. 

Az áldozatak életkora egyre magasabb. A legfiatalabb férfi (a 39 éves brit nagykövet-helyettes) és a legfiatalabb nő (41 éves) még a járvány elején vesztette élet. Amióta pedig az idősotthonokban is megjelent a vírus, még jobban emelkedett az átlagéletkor. 

A legtöbb országban az áldozatok között magasabb a férfiak aránya. Ez Magyarországon is igaz volt a járvány első szakaszában, de mostanra szinte azonos a férfiak és a nők aránya (127 férfi és 123 nő hunyt el a járványban pénteki adatok szerint). Az elmúlt egy hétben már több volt Magyarországon a női áldozat.

Ennek oka az lehet, hogy a vírus által legveszélyezeztettebb korosztályokban, az idősebbek között jóval több a nő, mint a férfi. 

A hivatalos statisztikák alapján is látszik, hogy a 90 éves vagy idősebb áldozatok között már sokkal több a nő.

Korosztályi bontás alapján a 75-89 év közöttiek a legveszélyeztettebbek.

Ugyanakkor számos egyébként betegséget is feltüntettek az áldozatok mellett. Messze a leggyakoribb a magas vérnyomás (250-ből 139 esetben megemlíik meg), magas a szív- és érrendszeri betegek és daganatosok száma is. (És az is igaz, hogy a veszélyeztetett korosztályokban már nagyon gyakoriak az ilyen krónikus betegségek.)