Koronavírus-számok Magyarországon 12.05.
Elhunytak + 193 Σ 5 706
Kórházban - 117 Σ 7 695
Fertőzöttek + 5 525 Σ 243 581
Tesztek + 23 290 Σ 1 918 043

Egyre idősebb emberek halnak meg a járványban Magyarországon, és majdnem annyi nő, mint férfi

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Vizsgálat a Szent László Kórházban.Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Hivatalosan 250 áldozata van eddig a koronavírus járványnak Magyarországon. Március 15-én jelentették az első halálesetet, azóta egyetlen nap alatt a legtöbben egy háromnapos emelkedést követően április közepén haltak meg. 19-én reggel számoltak be arról, hogy 17 áldozata volt a járványnak az elmúlt 24 órában. Az azóta eltelt 5 napban csökkent a napi áldozatok száma. 

Az áldozatak életkora egyre magasabb. A legfiatalabb férfi (a 39 éves brit nagykövet-helyettes) és a legfiatalabb nő (41 éves) még a járvány elején vesztette élet. Amióta pedig az idősotthonokban is megjelent a vírus, még jobban emelkedett az átlagéletkor. 

A legtöbb országban az áldozatok között magasabb a férfiak aránya. Ez Magyarországon is igaz volt a járvány első szakaszában, de mostanra szinte azonos a férfiak és a nők aránya (127 férfi és 123 nő hunyt el a járványban pénteki adatok szerint). Az elmúlt egy hétben már több volt Magyarországon a női áldozat.

Ennek oka az lehet, hogy a vírus által legveszélyezeztettebb korosztályokban, az idősebbek között jóval több a nő, mint a férfi. 

A hivatalos statisztikák alapján is látszik, hogy a 90 éves vagy idősebb áldozatok között már sokkal több a nő.

Korosztályi bontás alapján a 75-89 év közöttiek a legveszélyeztettebbek.

Ugyanakkor számos egyébként betegséget is feltüntettek az áldozatok mellett. Messze a leggyakoribb a magas vérnyomás (250-ből 139 esetben megemlíik meg), magas a szív- és érrendszeri betegek és daganatosok száma is. (És az is igaz, hogy a veszélyeztetett korosztályokban már nagyon gyakoriak az ilyen krónikus betegségek.)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!