Fosztogatásokba torkolltak a tüntetések Venezuelában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"Az éhínség kerítette hatalmába az embereket" - írta az El Universal című venezuelai lap az otszágban zajló tüntetésekről beszámolva. A közösségi médiában megosztott, független forrásból meg nem erősített felvételtek alapján tüntetők rohanták meg Upata városában az üzlethelyiségeket, egy független helyi hírportál, az Efecto Cocuyo értesülései szerint legalább egy halotja és két sérültje van az összetűzéseknek a városban.

Az összecsapások hírét a venezuelai fegyveres erők is megerősítették, tájékoztatásuk szerint legalább tíz embert őrizetbe vettek.

Venezuela az elmúlt években hatalmas olajvagyona ellenére is történelme legsúlyosabb gazdasági válságát éli. Ez hatással volt az egészségügyi rendszerre is - hiába támogatja azt olajért cserébe orvosokkal Kuba. Komoly gyógyszerhiány alakult ki a koronavírusjárvány közepette, és gyógyászati eszközökből sincs utánpótlás, helyenként olyan alapvető dolgok sincsenek, mint szappan és folyó vz.

Az olajár összeomlása még tovább rontott a helyzeten, amiről nehéz valós képet alkotni. A hivatalos adatok szerint mindössze 298 fertőzött van az országban. A magát tavaly év elején elnöknek kikiáltó Juan Guaidó szerint a kormány valójában csak szándékosan leplezi a válság valós mértékét. (Via MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót