Medve van a Bükkben

ÁLLAT
2020 április 24., 11:39

A Bükki Nemzeti Park igazgatósának közleménye szerint a park őrszolgálata pénteken „Szilvásvárad községhatárban barna medve (Ursus ursus) jelenlétére egyértelműen utaló életjelet talált”.

Nem lehet kizárni, hogy csupán egy állatról van szó, de egy példány is hatalmas területeket be tud igen rövid idő alatt kóborolni, így a Bükk-hegység teljes területén számítani lehet felbukkanására, írják.

A medve jellemzően mindenevő és nem zsákmányszerző, igazán csak rendszertanilag nagyragadozó. „Tartanuk ajánlatos, de félnünk nem kell tőle.” – írják, és az alábbi tanácsokat fogalmazzák még meg a nemzeti park oldalán:

  • A legfontosabb a közvetlen találkozás elkerülése. Ezért ha a közelben felbukkan vagy összefutnak vele, az állatot szemüggyel tartva, de nem a szemébe nézve, lassan, igyekezzenek minél távolabb kerülni tőle. A futást mindenképp kerüljék, ez ugyanis beindítja a genetikusan kódolt menekülés-támadási reflexét. Ha bocso(ka)t is látnak a közelben, mindenképp helyezkedjenek úgy, hogy ne kerüljenek az(ok) és az anyaállat közé.
  • Amennyiben a medve tovább közelít, ha a táskájukban/hátizsákjukban élelmiszer van, tegyék le a talajra, hagyják ott és távolodjanak tovább. Ha a medve mégsem tágítana és támad, feküdjenek hasra, a kezeiket kulcsolják a tarkójuk mögé, ha pedig hátra fordít, tartsák a kezeket a lágyrészeket vagy a fejet védelmezően. Nem lesz kellemes, de hamar elmegy az állat, s távozását követően pár perccel, irányával ellentétesen, hagyják el a helyszínt.
  • Ha pedig túl vannak az esetben, netán megsebesültek, a Természetvédelmi Őrszolgálat ügyeleti telefonszámán, a +3630-861-3808-on folyamodjanak mielőbb segítségért.

Pont egy hete amúgy Pásztó környékén, a Mátrában észleltek medvebocsokat.