Nagy-Britanniában ma oltották be az első embereket a koronavírusoltással

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Két embert már beoltottak az első, az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett védőoltással Nagy-Britanniában. A BBC beszámolója szerint ez az első ilyen emberkísérlet Európában.

A kísérlet során első körben több mint nyolcszáz, egészséges önkéntest oltanak be. Az önkéntesek felét az újonnan kifejlesztett koronavírusoltással oltják be, a másik felét kontrollként egy, a koronavírus ellen hatástalan, meningitisz elleni védőoltással.

A most tesztelt védőoltást mindössze három hónap alatt fejlesztette ki az Oxfordi Egyetem kutatója, Sarah Gilbert és csapata, aki azt mondta, hogy "személy szerint eléggé bízom ebben a vakcinában". Korábban 80 százalékban számszerűsítette, hogy mennyire biztos, de most nem kívánta újra számszerűsíteni ezt.

A most tesztelt oltóanyagot a csimpánzokból nyert adenovírusból fejlesztették ki, amit úgy módosítottak, hogy az emberben is növekedni tudjon. Hasonló módszerrel már fejlesztettek oltást egy másik koronavírus-betegség, a MERS ellen, amivel biztató eredményeket értek el a klinikai tesztek során.

Hogy ez az oltóanyag hatásos-e, azt még hónapokig tart kideríteni. Azt kell vizsgálni, hogy a most beoltottak közül a koronavírusoltással kezeltek kisebb arányban fertőződnek-e meg a következő hónapokban, mint a kontrollcsoport tagjai. (Via BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót