Nagy-Britanniában ma oltották be az első embereket a koronavírusoltással

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Két embert már beoltottak az első, az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett védőoltással Nagy-Britanniában. A BBC beszámolója szerint ez az első ilyen emberkísérlet Európában.

A kísérlet során első körben több mint nyolcszáz, egészséges önkéntest oltanak be. Az önkéntesek felét az újonnan kifejlesztett koronavírusoltással oltják be, a másik felét kontrollként egy, a koronavírus ellen hatástalan, meningitisz elleni védőoltással.

A most tesztelt védőoltást mindössze három hónap alatt fejlesztette ki az Oxfordi Egyetem kutatója, Sarah Gilbert és csapata, aki azt mondta, hogy "személy szerint eléggé bízom ebben a vakcinában". Korábban 80 százalékban számszerűsítette, hogy mennyire biztos, de most nem kívánta újra számszerűsíteni ezt.

A most tesztelt oltóanyagot a csimpánzokból nyert adenovírusból fejlesztették ki, amit úgy módosítottak, hogy az emberben is növekedni tudjon. Hasonló módszerrel már fejlesztettek oltást egy másik koronavírus-betegség, a MERS ellen, amivel biztató eredményeket értek el a klinikai tesztek során.

Hogy ez az oltóanyag hatásos-e, azt még hónapokig tart kideríteni. Azt kell vizsgálni, hogy a most beoltottak közül a koronavírusoltással kezeltek kisebb arányban fertőződnek-e meg a következő hónapokban, mint a kontrollcsoport tagjai. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér