Több tízmillió dollárral tartozhat Trump egy kínai állami banknak

külföld
2020 április 24., 18:29

Donald Trump amerikai elnök a Politico információi szerint több tízmillió dollárral tartozik a kínai állami tulajdonban lévő Bank of China-nak, a megismert dokumentumok alapján a hitel 2022-ben fog lejárni. 

Trump 30 százalékos tulajdonrésszel bír egy rendkívül értékes manhattani ingatlanban, amit 2012-ben a tulajdonostársa refinanszírozott egy egymilliárd dolláros tranzakció keretében, és ebből 211 millió dolláros hitel a kínai állami tulajdonban lévő banktól jött.

A Guardian cikke szerint a kínai bankhitel napvilágra kerülése megnehezíti majd Trump tervezett stratégiáját az őszi választásokra, hogy ellenfelét, Joe Bident úgy állítsa be, mint aki nem elég kemény Pekinggel szemben. Trump mostanában már arról beszélt, hogy az amerikaiak Bident választják meg novemberben, akkor Kína lesz az ország tulajdonosa. 

Nem ez az első alkalom, hogy komolyabb összefonódást lehetett találni kínai szereplők, illetve Trump ingatlanbirodalma között: egy kínai állami építővállalat vesz részt például a Trump Golf Club dubaji építkezésén, ahogy arról is lehet tudni, hogy kínai állami szereplők Trump lányával és vejével is üzleteltek már. 

Egyelőre sem a Fehér Ház, sem a Trump Organization nem reagált az információval kapcsolatos megkeresésekre. Trump korábban fiaira utalta a vállalatbirodalmával kapcsolatos teendőket, ugyanakkor a nyereségből továbbra is részesedik, ami sokszorosan összeférhetetlen helyzeteket eredményezett már. A Trump Organization amúgy nemrég jelentkezett, hogy kormányzati segítséget kérjen a koronavírus-járvány miatt.