Ősszel érettségizhetnek azok a diákok, akik májusban visszalépnek a vizsgázástól

oktatás
2020 április 25., 08:30

Nem kell egy teljes évet kihagynia azoknak a diákoknak, akik úgy döntenek, májusban nem vesznek részt a koronavírus-járvány miatt csak írásban megrendezett érettségi vizsgán.

Az őszi félévben ugyanis megismétlik a komplett érettségit, és a tervek szerint a keresztféléves felsőoktatási felvételit is kibővítik, azaz nem csupán mesterszakokra, hanem alapképzésekre is lehet majd jelentkezni. 

- írja a Magyar Nemzet.

Ezek a részletek egy Youtube-on közzétett videósorozatból derülnek ki, amelyben Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár és Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár közösen válaszolják meg a diákok érettségivel kapcsolatos kérdéseit.

A videók egyikében Maruzsa azt is elmondja, fontolgatják azt is, hogy az érettségivel betölthető munkakörökben a járvány ideje alatt a 12. osztályos év végi bizonyítvánnyal is dolgozhassanak a fiatalok.

Azzal kapcsolatban, hogy a tanárok esetleg tömegesen szabadságra mennének az érettségi idején, Maruzsa Zoltán közölte: nem örül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felhívásának, ami szerinte messze túlmutat az érdekképviselet feladatain. „A köznevelési feladatok is olyan közszolgáltatások, amelyek a társadalom érdekét szolgálják” – hangsúlyozta.

A diákok koronavírus-tesztelésével kapcsolatban, amit a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) követelt, azt mondta Maruzsa: nincs akkora tesztelési kapacitás, hogy mind a 83 ezer tanulót leteszteljenek minden vizsganapon, márpedig erre ez esetben szükség lenne, hiszen egy-egy teszt eredménye csak a pillanatnyi állapotot mutatja. A maszk viselése ugyanakkor „erősen ajánlott” az érettségi vizsgán – mondta.