Szijjártó kiakadt a román nagykövetre, mert egy zárt Whatsapp-csoportban megvédte Szabó Tímeát

diplomácia
2020 április 25., 11:52

„Ennél valószínűleg nincs lejjebb: a román nagykövet vette védelmébe Szabó Tímeát” - robbantotta a hét diplomáciai botrányát Szijjártó Péter külügyminiszter szombat késő délelőtt Facebook-oldalán.

A posztból kiderül, hogy Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete a Budapesten szolgáló nagykövetek zárt Whatsapp-csoportjában védelmébe vette Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét, amit Szijjártó volt beosztottja is meglátott, és jelentette a miniszternek.

Az üzenetben a román nagykövet arról ír, hogy Szabó Tímeát fenyegetések és inzultusok sora érte a magyarlakta romániai településekre küldött maszkokról szóló parlamenti felszólalása miatt. Ezért ő levelet küldött az ellenzéki képviselőnek, amelyben kifejezi szolidaritását és reméli, hogy Szabó Tímea sértetlen maradt az őt ért inzultusok után.

„Szabó Tímea szerint tehát baj, hogy az erdélyi és székelyföldi magyarok maszkokat és védőruhákat kaptak az anyaországtól. A román nagykövetnek pedig tetszik, hogy vannak pártok a magyar országgyűlésben, amelyek így gondolkodnak. Megdöbbentő a román nagykövet nyilvánvalóan hazug hisztériakeltése, de ennél sokkal szégyenteljesebb az, hogy a magyar ellenzék és a román nagykövet közös platformra kerültek a határon túli magyarokkal szemben.”

- dühöngött Szijjártó Péter, majd biztosította követőit, hogy „a határon túl élő magyarok a magyar nemzet részét képezik, ezért mi a jövőben is pontosan úgy fogjuk őket segíteni, mint ahogy tettük eddig is”.

Hétfő kora délután a parlamentben tapssal fojtották bele a szót Szabó Tímeába a Fidesz-frakció tagjai, mert határon túli magyarok lakta romániai megyéket is felsorolt, amikor számon kérte a kormányt, miért ad külföldre itthon is hiánycikknek számító maszkokat.

Frissítés

Reagált Szijjártó kirohanására Szabó Tímea, aki szerint a román nagykövet nem is a parlamenti felszólalása, hanem a Magyar Nemzetben róla megjelent „náci hangvételű” publicisztika miatt fejezte ki szolidaritását a képviselővel.

„[S]ajnos a nagykövetnek igaza van. A Magyar Nemzet-cikk megjelenése és a kormány uszítása óta számos életveszélyes fenyegetést kaptam. Tudom jól, hogy Orbán Viktornak és kormányának jól jön egy olyan kreált „ügy”, amely nem a valóságról, az egészségügy tragikus helyzetéről, a halálozásokról, sok százezer család magára hagyásáról szól, hanem az általuk gyártott hazugságról. De van egy rossz hírem a kormány számára: nem ijedek meg a fenyegetésektől, Orbán Viktor ellenem folytatott gyűlöletkampánya csak megerősít abban, hogy az emberekért és az igazságosságért folytatott küzdelmemben jó úton járok, hiszen – úgy tűnik – munkámmal nagyon is zavarom Orbán Viktort és köreit. Nekem nem a hatalmat, hanem az embereket kell szolgálnom, és ezt is teszem” - írta.