Kiszúrták az űrből Kim Dzsongun vonatát

külföld
2020 április 26., 03:16

Az észak-koreai pártelit ismert nyaralóhelyén, Vonszan városának a pártvezérek számára fenntartott vasútállomásán szúrták ki az űrből Kim Dzsongun, az észak-koreai diktátor vonatát. "A vonat ittléte semmit se bizonyít az észak-koreai vezető holléte felől, és semmilyen formában nem utal az egészségi állapotára, de megerősítheti azokat a híreket, melyek szerint Kim az ország keleti partvidékén, egy elit térségben lehet" - írta a felvételeket közlő 38 North, a világ tán legjobb forrása Észak-Koreáról.

Kim Dzsongun és egy nála kevésbé boldog észak-koreai katonatiszt egy babarózsaszínre festett vonszani árvaház előtt. AFP PHOTO / KCNA via KNS
photo_camera Kim Dzsongun és egy nála kevésbé boldog észak-koreai katonatiszt egy babarózsaszínre festett vonszani árvaház előtt. AFP PHOTO / KCNA via KNS Fotó: KNS

Kim hol- és hogyléte már bő tíz napja téma, azután merült fel, hogy a diktátor nem jelent meg személyesen az ország legnagyobb ünnepén, az államalapító Kim Ir Szen, vagyis saját nagyapja születésnapján. Szombaton aztán újabb fontos nemzeti ünnepet, a néphadsereg alapításának ünnepét is kihagyta, ezért már olyan hírek terjedtek, hogy kritikus állapotban, talán kómában van. Pláne azután, hogy a hivatalos észak-koreai hírügynökség április 11. óta nem adott hírt Kim hollétéről.

Az amerikai hírszerzés viszont egyelőre nem tapasztalt olyan aktivitást az országban, ami a vezér betegségére utalna. Kim halála, vagy cselekvőképtelenné válása biztos mozgásokat váltana ki a hadseregben, még úgy is, hogy Kim húga az utóbbi időben több komoly posztot is kapott, vagyis ő tűnik a kiszemelt utódnak. 

"Nem Figyeltünk meg utalásokat, és nem kaptunk olyan további információt, amely alapján határozott következtetéseket vonhatnánk le az állapotáról" - nyilatkozta a Newsweeknek az amerikai védelmi minisztérium egy neve elhallgatását kérő, magas rangú tisztviselője. (Via The Guardian)