Őrült árváltozásokat hozott a járvány a német zöldségkereskedelemben

gazdaság
2020 április 26., 08:35

Szétzilálta a friss élelmiszerek piacát a koronavírusjárvány Németországban, írja az MTI a bonni AMI agrárgazdasági piackutató jelentése alapján. Összességében nagy a drágulás, átlagosan csaknem harminc százalékkal drágultak a zöldségek, de például a káposztafélék, így a brokkoli és a karfiol ára még ennél is jelentősebb mértékben emelkedett.

Ennek oka az lehet, hogy az utazási korlátozások miatt nincs elég idénymunkás a termények begyűjtésére. Ezért drágulhatott a spárga is, aminek éppen kezdődne a szezonja, mégis 38 százalékkal drágul áprilisban az előző év azonos időszakához képest.

Más zöldségek ára viszont zuhan. A hagyma 18, az uborka 6 százalékkal olcsóbb, mint tavaly ilyenkor. A mangó ára pedig 30 százalékot esett, gyaníthatóan azért, mert a vendéglők és a szállodák vendégek hiányában nem rendelnek belőle. A húsipari termékeknél is visszaesett emiatt a kereslet, és mert tele vannak a hűtőházak, a vadhúsok piaca összeomlott, a szarvas és az őz kilogrammonkénti felvásárlási ára a harmadára zuhant.

A járvány hatására Magyarországon is dinamikusan változnak az árak. Az MFOR beszámolója szerint a járványügyi intézkedések bevezetésének hetében volt kiugró az áremelkedés, ekkor csaknem harminc százalékkal drágultak a zöldségek, de az elmúlt hetekben korrigáltak az árak, bár még mindig magasabban van az árszint a járvány előttinél. (MTI)