Ki ez a nő, akiről azt mondják, Kim Dzsongun helyébe léphet?

külföld
2020 április 27., 09:20
  • Az elmúlt napokban felreppent a hír, hogy meghalt Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora.
  • A meg nem erősített értesülések szerint a diktátor szívműtéten esett át, amit nem élt túl. Egyes hírek szerint már meg is halt, máshol azt írják, vegetatív állapotban van.
  • Kim Dzsongun, akinek az egészségi állapota állandó téma a sajtóban, egyszer már eltűnt hat hétre, de végül előkerült.
  • Ami tény, hogy április 11. óta nincs róla hivatalos hír, és nem vett részt az állami ünnepségen sem, ahol nagyapja, Kim Ir Szen születésnapjáról emlékeztek meg április 15-én.
  • Vasárnap azonban az űrből kiszúrták, hogy vonata a helyi pártelit ismert nyaralóhelyénél áll.
  • Nem sokkal később a dél-koreai nemzetbiztonsági főtanácsadó közölte, Kim Dzsongun él és virul.

Az igazságot persze senki nem tudja, de a világ máris találgatásokba bocsátkozott, hogy mi van, ha tényleg meghalt? És ki lehet az utódja?

A kommunista Észak-Koreát 1948 óta a Kim család vezeti. Kim Ir Szent, aki szinte példátlan személyi kultuszt épített maga köré, még a szovjetek nevezték ki, őt fia, Kim Dzsongil követte az ország élén, akinek 2011-es halála után fia, Kim Dzsongun lett Észak-Korea teljhatalmú vezére. A dinasztikus öröklés egyedülálló a kommunista rendszerekben, így most zsigerből azon kezdtek gondolkozni az emberek, ki maradt még a családban, aki Kim Dzsongun helyébe léphetne.

Így került elő ismét Kim Dzsongil kedvenc lánya, Kim Jodzsong neve. De akik jól ismerik az észak-koreai berendezkedést, eddig kizártnak tartották, hogy a szigorúan patriarchális rendszerben egy nő ilyen pozícióba kerülhetne, akkor is, ha Kim a neve, és már nagyon fiatalon bekerült a politikai vezetés legfelsőbb köreibe.

Az észak-koreai propaganda 2015-ben tette közzé ezt a fotót, hogy pontosan mikor készült, nem lehet tudni. A képen Kim Jodzsong testvére, Kim Dzsongun és észak-koreai katonák társaságában látható.
photo_camera Az észak-koreai propaganda 2015-ben tette közzé ezt a fotót, hogy pontosan mikor készült, nem lehet tudni. A képen Kim Jodzsong testvére, Kim Dzsongun és észak-koreai katonák társaságában látható. Fotó: KNS/AFP

Kim Jodzsong fiatal, de hogy mennyire, nem lehet tudni. Hivatalosan ő Kim Dzsongil legfiatalabb gyereke, és testvéréhez hasonlóan Svájcba járt iskolába. A dél-koreai titkosszolgálat szerint 1987-ben született, az amerikai pénzügyminisztérium szerint viszont 1989-ben. Utóbbi akkor hozta nyilvánosságra ezt az információt, amikor Kim Jodzsong felkerült a feketelistájukra emberi jogok megsértése miatt.

Kim Dzsongun halálhírére sokan gyorsan lázba jöttek a közösségi oldalakon, és ünnepelni kezdték a lehetőséget, hogy talán egy nő fogja vezetni az országot. Örülni azonban akkor se lenne oka senkinek, ha valóban így történne. Kim Jodzsong ugyanis nem a család lázadója, hanem egyik legfőbb kiszolgálója. Ő az észak-koreai propaganda első számú embere, és ő vigyáz arra is, hogy bátyja a lehető legjobb oldalát mutassa a világnak.

Bár mostanában már saját nevében ad ki közleményeket, és sok fotón bátyja mellett volt látható, a propaganda eddig nem igazán foglalkozott a személyével. Viszonylag későn is lépett a nagy nyilvánosság elé: először apja temetésén készült róla hivatalos fotó, majd a 2018-as, phjongcshangi olimpia idején a két Korea közötti közeledés arca lett.

Dél-Korea nemzetbiztonság főtanácsadójával, Chung Eui-yonggal 2019 júniusában.
photo_camera Dél-Korea nemzetbiztonság főtanácsadójával, Chung Eui-yonggal 2019 júniusában. Fotó: KCNA VIA KNS/AFP

Mielőtt teljesen belevetette magát a politikába, nagynénje, Kim Dzsongil húga, Kim Gjonghi terelgette, aki korábban saját testvére, majd Kim Dzsongun mellett teljesített hasonló szolgáltot. 2013-ban aztán teljesen eltűnt, miután férjét, Csang Szongtheket korrupció és árulás vádjával kivégezték. Ezután hosszú ideig semmit nem lehetett tudni róla, sokan úgy vélték, börtönbe zárták vagy őt is kivégezték, de idén januárban ismét közös fotón szerepelt Kim Dzsongunnal és annak feleségével. 

Arról, hogy korábban sok időt tölthetett Kim Jodzsonggal, több fotó is árulkodik, ezek közül néhányat korábban már bemutatott Twitteren a Washington Post Észak-Korea-szakértője, Anna Fifield. 

link Forrás

Ő írt most arról is, hogy 

bár eddig nagyjából elképzelhetetlen volt, hogy egy nő kerüljön az ország élére, de ha Kim Dzsongun tényleg meghalt, most nem nagyon van más opció.

Kim Dzsongunnak állítólag van egy fia, de ő értelemszerűen még nagyon fiatal lehet.
Van egy bátyja is, aki főleg arról ismert, hogy óriási Eric Clapton-rajongó. Bár kezdetben azt lehetett gondolni, ő lép majd apja helyébe, idővel kiderült, túl puhánynak tartották ahhoz, hogy rábízzák az ország vezetését. 

A legidősebb fiú, Kim Dzsongnam sztorija pedig viszonylag jól ismert: miután kínos helyzetbe hozta, előbb kiesett apja kegyei közül, végül 2017-ben meggyilkolták Malajziában. Így most nem nagyon maradt más, mint Kim Jodzsong - csak hát ő meg nő.

A Washington Post írójának a szöuli Korea University szakértője korábban azt mondta, Észak-Korea férfiak uralta, hierarchikus rendszerében gyakorlatilag kizárt, hogy egy nő ilyen magas pozícióba kerüljön.

Hogy valójában mi lesz, egyelőre senki nem tudja. Még az is lehet, hogy Kim Dzsongun - ahogy a dél-koreai nemzetbiztonsági főtanácsadó állítja -, él és virul.