Kim Dzsongun él és virul, állítja a dél-koreai nemzetbiztonsági főtanácsadó

külföld
2020 április 27., 03:13

Mun Csungin, a dél-koreai nemzetbiztonsági főtanácsadó szerint nincs alapja a Kim Dzsongun súlyos betegségéről, szívműtétéről szóló pletykáknak. "Él és virul" - mondta az észak-koreai diktátorról, akinek a hol- és hogylétéről utoljára április 11-én adott hírt a kommunista rezsim hivatalos hírügynöksége.

Kim eltűnése óta terjednek vad pletykák arról, hogy talán már cselekvőképtelenné is vált. A pletykák hitelességét az amerikai hírszerzők is megkérdőjelezték már, ugyanis nem tapasztalták jelét semmilyen mozgolódásnak az észak-koreai hadsereg berkeiben, pedig ha Kimmel bármi történne, az bizonyosan mozgolódáshoz vezetne az országot uraló hadsereg köreiben is.

"Kormányunk álláspontja határozott, Kim Dzsongun él és virul" - jelentette ki a CNN-nek adott interjújában Mun, aki szerint Kim április 13. óta az északi elit kedvelt pihenőhelyén, az ország keleti partvidékén fekvő üdülőhelyen, Vonszanban pihen - ott, ahol műholdfelvételeken a vonatát is kiszúrták. "Nem tapasztaltunk semmilyen gyanús mozgásokat" - mondta Mun.

Kim hogyléte nem is április 11-i eltűnése után lett igazán téma, hanem azután, hogy egymás után két nagy észak-koreai állami ünnepet, államalapító nagyapja, Kim Ir Szen születésnapját, illetve a néphadsereg megalapításának évfordulóját is kihagyta. Ezután terjedt el, hogy a kemény dohányos, elhízott, de mindössze 36 éves Kim sürgős orvosi beavatkozásra, műtétre szorult.

A pletykák miatt az elmúlt napokban az észak-koreai propaganda már újra olyan beszámolókat közölt, melyek főszereplője Kim volt, bár ezeket fényképes bizonyítékokkal nem erősítették meg, így a pletykák sem ültek el. Ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy hetekre eltűnik a nyilvánosság elől. 2014 végén öt hétre veszett nyoma. (Via The Guardian)