Különvonat viszi májustól a romániai idősgondozókat Ausztriába

külföld
2020 április 27., 17:51

Ausztriában komoly gondot okoz, hogy az ország ápolásra szoruló idős betegeit nincs aki ellássa, a határok lezárása miatt. Mintegy 33 ezren szorulnak ellátásra, és ezt a munkát elsősorban romániai vendégmunkások végzik. 

Ezért az osztrák és a román kormány hétfőn megegyezett, hogy májustól előbb heti egyszer, de később akár háromszor is, különvonatot indítanak a gondozók számára, Temesvárról Ausztriába. A szerelvény Magyarországon áthalad, de nem áll meg, leszállni nem lehet róla majd. 

Romániából már hetek óta repülőjáratok is viszik Nyugat-Európába a vendégmunkásokat, hogy mezőgazdasági munkákat végezzenek. Az Európai Bizottság is szorgalmazza, hogy az ingázó munkások továbbra is közlekedhessenek az EU országai között, annak ellenére, hogy a személyforgalom elől a schengeni zónán belüli határok többségét lezárták.

Román határőrök egy vasútállomáson.
photo_camera Román határőrök egy vasútállomáson. Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A különrepülők és különvonatok közben élénk vitákat gerjesztettek Romániában, ahová a koronavírust a hazalátogató vendégmunkások hozták be.  Az ottani operatív törzs most készül kidolgozni az országon belüli közlekedésükre és hazatérésükre vonatkozó szabályokat. (MTI)