Már 226 állattartó telepen mutatták ki a madárinfluenzát Bács-Kiskun és Csongrád megyében

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Már 226 állattartó telepen mutatták ki a madárinfluenza korábban világjárványt okozó H5N8 típusát Bács-Kiskun és Csongrád megyében – közölte az országos főállatorvos.

Bognár Lajos elmondta: a madárinfluenza-vírusfertőzésben érintett 226 Bács-Kiskun és Csongrád megyei gazdaságban kb. 3,5 millió állatot öltek le, ebből preventív céllal 870 ezret.

Bács-Kiskun megyében a vírus terjedésének akadályozásáért csökkenteni kellett az állománysűrűséget. A főállatorvos szerint az állattartók közvetlen kára több milliárd forint. Bognár Lajos azt mondta, a két megye közül Bács-Kiskunban a hatalmas állománysűrűség miatt okoz nagyobb károkat a madárinfluenza. Az állattartó telepek itt szinte egymást érik, így ha a megyében megjelenik a betegség, szinte lehetetlen megállítani – mondta. A gyors terjedésnek az utóbbi időszak szeles, gyakran viharos időjárása is kedvezett.

A telepek felszámolása az állategészségügyi hatóság által elrendelt állatjárványügyi intézkedés, ezért alapelvként kártalanítás illeti meg a gazdálkodókat, de erre csak akkor van lehetőség, ha a törvénynek megfelelően tartották az állatokat.

Az eljáró hatóság többször állapított meg szabálytalanságokat, ezért a járási hivatalnak többeket ki kellett zárnia a kártalanításból. Az érintett állattartók jellemzően a baromfik kötelező zártan tartásának szabályát sértették meg.

Januárban Komárom-Esztergom, majd két nap múlva Hajdú-Bihar megye egy-egy állattartó telepén is kimutatták a madárinfluenza jelenlétét, de gyors reagálással és szakszerű intézkedésekkel sikerült helyhez kötni és megakadályozni a vírus továbbterjedését – mondta.

Az országos főállatorvos azt mondta, hasonlóan más európai országokhoz, nagy valószínűséggel a madárinfluenza-vírus fertőzést Magyarországon is a vándorló vadmadarak okozták. Az általuk terjesztett kórokozók a baromfitartó telepekre bejutva megbetegítették az állatokat, és onnan kiindulva vette kezdetét a gazdaságok közötti terjedés.

Bognár Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy januárban elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását az egész országra. Az intézkedés a vadmadarakkal történő fertőzés lehetőségét kívánta megakadályozni, a veszélyt csökkenteni. Emlékeztetett rá, hogy a 3/2017. számú országos főállatorvosi utasításában meghatározott baromfitartásra vonatkozó járványvédelmi minimumfeltételek betartása továbbra is kötelező.

Az országos főállatorvos elmondta: a koronavírushoz hasonlóan a madárinfluenza esetében sem lehet pontosan meghatározni a járvány végét, de bízik abban, hogy a szakszerű intézkedések mellett az időjárási tényezők is hozzájárulnak a madárinfluenza-járvány elleni küzdelemhez, ugyanis a meleg időjárás nem kedvez a vírus terjedésének.

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel.

A kiskunmajsai madárinfluenza-helyzetről itt írtunk(MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó