Megtalálták a Fekete-tengerben az Armenyija szovjet kórházhajó roncsait

Történelem
2020 április 27., 19:21

Orosz katonai kutatók megtalálták a Fekete-tengerben a náci légierő által 1941. november 7-én elsüllyesztett Armenyija szovjet kórházhajó roncsait – közölte az Orosz Földrajzi Társaság.

Az Armenyija pusztulása a világ egyik legsúlyosabb tengeri katasztrófája volt. A menekülőket és sebesülteket szállító hajón feltételezések szerint 6-10 ezernyien lehettek, ezért ennek a tragédiának legalább négyszer annyi halálos áldozata lehetett, mint a Titanic elsüllyedésének.

A hajótörzset hanglokátor segítségével kb. 1,5 km mélyen, a Krím partjaitól 18 tengeri mérföldre (több mint 33 km-re) találták meg márciusban. Az elszenvedett sérülésekből egy RT típusú távirányítású búvárszerkezet videofelvételei alapján sikerült megállapítani, hogy az Armenyiját légi bombázással, és nem torpedóval süllyesztették el, mint ahogy azt korábban gondolták.

A kórházhajó 1941. november 6-án indult el Szevasztopolból, és november 7-én Jaltában további több száz menekülőt vett fel. A fedélzetén szállította többek között az Artek úttörőtábor munkatársait családostól, illetve a krími kommunista pártvezetés egy részét is. A hajón levéltári anyagok és múzeumi gyűjtemények is voltak.

photo_camera Fotó: Wikipedia

Az Armenyija roncsait korábban többször is sikertelenül keresték. A védelmi minisztérium irányítása alatt, a földrajzi társaság vízalatti kutatóközpontjának részvételével folytatott munkálatok során az elmúlt két évtizedben a tengerfenék egy több mint 300 km2-es szektorát tanulmányozták, mígnem 2017-ben a haditengerészet mágneses anomáliát nem észlelt.

A háború elején kórházhajóvá átalakított Armenyija utasszállítóra felfestették a vörös keresztet, de az Interfax hírügynökség szerint nem kizárt, hogy a fedélzetén légvédelmi ágyúk voltak, ami legális célponttá tehette a német hadvezetésnek. (MTI)