Tavaly is csökkent az EU-ba befogadott menekültek száma

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az EU statisztikai hivatalának hétfői összesítése szerint 6 százalékkal csökkent 2019-ben a befogadott menekültek száma az előző évhez képest. Összesen 295 800 fő kapott valamilyen szintű védelmet az EU-ban tavaly, és közülük csak 141 100-an kapták meg a legerősebb védelmet jelentő menekült státuszt. 2015 óta minden évben csökken az EU-ba befogadottak száma.

A védelmet kapók legnagyobb csoportja szír állampolgár volt (27%), utánuk az afgánok következnek (14%), majd a venezuelaiak (13%), irakiak (7%), törökök, nigériaiak, irániak, szomáliaiak (3-3%) és pakisztániak (2%).

Ketten a befogadott gyerekek közül, a hanoveri repülőtéren.Fotó: Hauke-Christian Dittrich/dpa Picture-Alliance via AFP

A venezuelai menekültek száma nőtt a legnagyobb mértékben, és szinte mindannyiunkat Spanyolország fogadta be. Messze ők kapták meg legkönnyebben a védelmet, 96 százalékukat már elsőfokú határozattal befogadták. A legnehezebben a grúz és albán kérelmezők kaptak menedéket, csak 4 illetve 6 százalékuk. Az európai országok állampolgárai közül az ukrán kérelmezők 10, az oroszoknak pedig 20 százaléka kapott védelmet.

Az összes menekült háromnegyedét négy tagállam fogadta be, sorrendben Németország (39 százalékukat), Franciaország (14 százalékukat), Spanyolország (13 százalékukat) és Olaszország (10 százalékukat).

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!