Teljesen kivérezteti a járvány az Airbust

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"Példátlan tempóban" folyik el a pénz az Airbusnál a koronavírusjárványt kísérő gazdasági összeomlás miatt, figyelmeztette a cég 135 ezer munkavállalójának küldött, rendkívül borúlátó helyzetelemzésében a cég vezérigazgatója, Guillaume Faury. A BBC összefoglalója szerint Faury nagy leépítésekre figyelmeztette beosztottjait, jelezvén, hogy anélkül a cég aligha élheti túl a mostani válságot.

A járvány a repülőipart különösen is sújtja: a járvány terjedését megfékezendő a légiközlekedésben már január végétől korlátozások vannak, légitársaságok tucatjait veszélybe sodorva. Ezek bedőlése továbbgyűrűzhet, potenciális vásárlóik kiesése a repülőgyártókat is sújtja.

Márpedig minden várakozás szerint a légiközlekedés hosszabb időre visszaeshet. Ennek hatására az Airbus már most harmadával csökkentette termelését. A járvány és a gazdasági élet ezzel járó leállása teljesen kiszámíthatatlanná tette a cég jövőjét. "Az Airbus kilátásai nagyon kedvezőről nagyon kedvezőtlenre fordultak. Jelenleg Szimplán nincs kereslet új repülőkre" - mondta erről Greg Waldon, a Flight Global iparági szakportál újságírója a BBC-nek.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!