Teljesen kivérezteti a járvány az Airbust

gazdaság
2020 április 27., 03:47

"Példátlan tempóban" folyik el a pénz az Airbusnál a koronavírusjárványt kísérő gazdasági összeomlás miatt, figyelmeztette a cég 135 ezer munkavállalójának küldött, rendkívül borúlátó helyzetelemzésében a cég vezérigazgatója, Guillaume Faury. A BBC összefoglalója szerint Faury nagy leépítésekre figyelmeztette beosztottjait, jelezvén, hogy anélkül a cég aligha élheti túl a mostani válságot.

A járvány a repülőipart különösen is sújtja: a járvány terjedését megfékezendő a légiközlekedésben már január végétől korlátozások vannak, légitársaságok tucatjait veszélybe sodorva. Ezek bedőlése továbbgyűrűzhet, potenciális vásárlóik kiesése a repülőgyártókat is sújtja.

Márpedig minden várakozás szerint a légiközlekedés hosszabb időre visszaeshet. Ennek hatására az Airbus már most harmadával csökkentette termelését. A járvány és a gazdasági élet ezzel járó leállása teljesen kiszámíthatatlanná tette a cég jövőjét. "Az Airbus kilátásai nagyon kedvezőről nagyon kedvezőtlenre fordultak. Jelenleg Szimplán nincs kereslet új repülőkre" - mondta erről Greg Waldon, a Flight Global iparági szakportál újságírója a BBC-nek.