Koronavírus-számok Magyarországon 05.15.
Elhunytak + 73 Σ 29 114
Kórházban - 159 Σ 2 453
Fertőzöttek + 1 039 Σ 797 429
Tesztek + 15 500 Σ 5 622 836
Egyszer oltottak + 71 081 Σ 4 554 679

A Magyar Nemzet szerint a jövő héttől országszerte mindenkinek előírhatják a maszkviselést az üzletekben

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A kormánnyal hagyományosan szoros kapcsolatban álló Magyar Nemzet kedden arról írt, hogy értesülései szerint a jövő héttől országszerte mindenkinek előírhatják a védekezést segítő viseletet, ha üzletbe vagy vendéglátóhelyre megy.  Egyébként keddi levelében Karácsony Gergely főpolgármester pont ezt kérte Orbán Viktortól. 

A kormánypárti lap arról is írt, hogy ezzel párhuzamosan újra kinyithatnak a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek ( a ruha- és a cipőkereskedések, a játék- és a könyvesboltok) , és megváltozhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv az élelmiszerboltokban. És májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók. Az értékesítési helyeket úgy kell kialakítani, hogy a minimum másfél méteres távolság tartható legyen.

A Magyar Nemzet szerint májusban fokozatosan kinyithatnak a jelenleg üzemszünetet tartó szállodák és a vendéglátóhelyek helyi fogyasztás céljára is, vagyis az éttermek, kávézók fogadhatnak majd vendégeket. De  nemzetközi mintára itt is kötelező lehet az arcmaszk használata, illetve a távolságtartás, amihez a cégeknek kell biztosítaniuk a körülményeket, például az asztalok elhelyezésével, a vendégtér szellősebbé tételével.

Egyébként Ausztriában, amit Orbán Viktor kísérleti labornak tekint, május 15-től nyitnak ki az éttermek, és egy asztalnál maximum négy felnőtt ülhet, a vendégeknek nem kell maszkot viselniük, a személyzetek viszont igen. A szállodák viszont csak május 29-től nyithatnak újra. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó