Az ENSZ-főtitkár azt kéri, használjuk fel a járványt, hogy jobbá tegyük világunkat

António Guterres ENSZ-főtitkár – aki a Petersbergi Klímadialógus című kétnapos tanácskozáson szólalt fel videón keresztül – felhívást intézett a világ vezetőihez, hogy használják fel a koronavírus-járvány teremtette helyzetet „a világ jobbá tételére”, és az együttműködésükkel olyan más globális fenyegetésekkel is szálljanak szembe, mint a klímaváltozás.

António Guterres 2019. december 1-én Madridban.Fotó: Cristina Quicler/AFP

A világjárvány eddig több mint 212 ezer ember életét követelte, és a regisztrált fertőzöttek száma meghaladja a 3 milliót. A vírus terjedését megfékezni hivatott kijárási korlátozások miatt a legtöbb ország gazdasági nehézségekkel kénytelen szembesülni.

Guterres szerint a járvány rávilágított, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a társadalmaink és a gazdaságaink az ilyen jellegű sokkhatásoknak. Az egyedüli válasz ebben a helyzetben a bátor, jövőképpel rendelkező és együttműködő vezetés, és „ugyanilyen vezetésre van szükség a klímaváltozás egzisztenciális fenyegetése esetében is” – mondta Guterres, aki felidézte, hogy az utóbbi évtized volt a legmelegebb a meteorológiai feljegyzések kezdete óta. Nagy ára lesz, ha nem cselekszünk a klímaváltozás feltartóztatása ügyében, de „a technológia a mi oldalunkon áll” – mondta.

A járványhoz hasonlóan a klímaváltozással sem tud egy ország egyedül megbirkózni, „a koronavírushoz hasonlóan az üvegházhatású gázok sem ismernek határokat” – mondta Guterres.

„Az elszigetelődés csapda. Egy ország sem képes boldogulni egyedül” – mondta az ENSZ-főtitkár. Elmondta, hogy a 20 legnagyobb fejlett és fejlődő ország együttesen a károsanyag kibocsájtások több mint 80 százalékáért felelős, és a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezményt az USA és Kína részvétele tette lehetővé. „A nagy kibocsátók hozzájárulása nélkül minden erőfeszítésünk hiábavaló” – utalt Guterres arra, hogy Donald Trump amerikai elnök kiléptette az USA-t az egyezményből.

Angela Merkel német kancellár is felszólalt a fórumon, azt mondta, Németország hajlandó lenne támogatni az EU egy nagyratörőbb célkitűzését a károsanyag-kibocsájtás mérséklésére, amivel 1990-hez képest akár 55 százalékkal csökkentenék 2030-ig az EU-s károsanyag-kibocsátást. A mostani célkitűzés 40 százalékos csökkentést irányoz elő. Fontos világossá tenni, „nem a klímavédelmen spórolunk, hanem fenntartható technológiákba fektetünk be” – mondta. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó