Kiengedték a börtönből a győri diákot, aki tavaly megkéselte a tanárát

bűnügy
2020 április 28., 05:52

Otthoni felügyelet alatt is megvárhatja az ítéletet az a győri diák, aki tavaly december elején óra közben megkéselte a tanárát a győri Jedlik Ányos középiskolában. Hétfő délután hagyta el a börtönt. 

A 17 fiú korábban beismerte a késelést, de azt is elmondta, hogy nem emlékszik a támadásra. Gál Katalin ügyészségi szóvivő a Blikknek azt mondta: az elsőfokútól homlokegyenest eltérő döntés született most a törvényszéken, mert úgy látták, a szökés és elrejtőzés veszélye – ha fennáll is – bűnügyi felügyelettel kiküszöbölhető. Azt az indokot pedig, hogy az eljárást megnehezítheti a diák, ha szabadlábon védekezik, a törvényszék nem látta alaposnak.

A  Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség keddi közleménye szerint tavaly december 5-én annyira felzaklatta a maximalista fiút, hogy hármast kapott matekból, hogy osztálytársai előtt kijelentette, le fogja szúrni a matematikát és fizikát tanító tanárnőt, aki egyben az osztályfőnöke is volt. Ezt osztálytársai nem vették komolyan, mivel korábban is tett már ilyen kijelentéseket és tíz centiméter pengehosszúságú kését is mutogatta már a többiek előtt. 

Ezután a dupla angolóra végén – míg társai az angoltanár engedélyével az ötödik órában írandó fizika dolgozatra készültek – zenét hallgatott és kijelentette, hogy „nem tanul, mert nem lesz óra és dolgozat sem”. Ezután az óra végén azzal a kijelentéssel, hogy „neki arra már nem lesz szüksége”, elajándékozta a fülhallgatóját.

Az ötödik, fizikaóra elején a diák odaszólt a padtársának, hogy „Megvan a terv!”, majd azt színlelve, hogy a füzetében szeretne valamit mutatni a tanárnőnek, kiment a sértetthez, átadta a füzetét, a tanár mögé lépett és bal lapockatájékon hátba szúrta. A tanár a földre rogyott, ekkor a diák mellé guggolt, és a feje fölé emelt késsel még kétszer lesújtott a fekvő nő nyaka és mellkasa irányába.

A diákot az egyik osztálytársa fékezte meg, aki elvette tőle a kést. Arra a kérdésére, hogy ezt miért csinálta, akként válaszolt, hogy „majd ebből tanul, elegem van a tanárnőből.

A tanár a szúrások következtében életveszélyes állapotba került, nála légmell és vérmell alakult ki, bal tüdeje összeesett. A védekezése következtében sérült emellett több végtagja, melyekkel összefüggésben maradandó fogyatékosság kialakulása sem zárható ki nála.

Az ügyészség közleménye szerint „az átlagot meghaladó értelmi képességű fiatalkorú vádlott terhére rótt bűncselekmény életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő. Az elkövetővel, mint fiatalkorú vádlottal szemben tizenöt év szabadságvesztés szabható ki”.

A vádlott bűnügyi felügyelet hatálya alatt várja az eljárás folytatását. A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja a diákot.