Litvánia fővárosát egy nagy, szabadtéri kávézóvá változtatnák

Vilniusban nyilvános közterek nagy részét átadnák a világjárvány által sújtott bárok és éttermek tulajdonosainak, hogy az asztalaikat kitehessék a szabadba, és továbbra is be tudják tartani a távolságtartási szabályokat.

Litvániában, ahol eddig 1344 fertőzöttet és 44 halálesetet regisztráltak, megengedték a kávézóknak és éttermeknek, amiknek kültéri asztalaik vannak, illetve fodrászoknak és szinte minden boltnak, hogy ezen a hétvégén újranyissanak.

Az asztaloknak egymástól legalább két méterre kell lenniük. Ez gondot okoz sok étteremnek az óvárosban, ahol a keskeny utcák miatt csak pár asztalt lehet kitenni, ezért 18 közterületet átengedtek nekik. Több mint 160-an jelentkeztek a helyekért.

Vilnius belvárosában a templom előtt imádkoztak április 5-én.Fotó: Petras Malukas/AFP

A vilniusi hatóságok a város egészségügyi dolgozói között 400 ezer eurónyi éttermi kupont osztottak ki egyszerre hálából és az éttermek támogatására. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.